2012-01-12
Vilsen i samtiden
Så här skriver Skolverket:
.... "Religionsfriheten, och därmed rätten att bära religiös klädsel, är skyddad genom regeringsformen, europakonventionen och diskrimineringslagen...Med hänsyn till skolans uppdrag och värdegrund är utgångspunkten självfallet att alla elever är välkomna till skolan, inklusive elever som bär heltäckande slöja. Det är lärarens ansvar att, med stöd av rektorn, försöka anpassa undervisningen och att ha kompetens att lösa eventuella hinder så att eleven ifråga kan nå målen för utbildningen i varje specifikt fall.
Heltäckande slöja kan försvåra kontakten och samspelet mellan lärare och elever, men Skolverket anser att dessa svårigheter i de allra flesta fall ändå bör kunna övervinnas.
I det enskilda fallet finns dock ett utrymme att förbjuda heltäckande slöja och det är läraren som måste avgöra om klädseln väsentligt försvårar kontakten och samspelet mellan lärare och elever och därmed uppfyller kraven för att kunna förbjuda heltäckande slöja. Det kan kanske finnas situationer där interaktionen mellan elever och mellan lärare och elever är särskilt viktig.
Det är likaså läraren som måste avgöra om klädseln medför särskilda risker vid laborationer eller liknande övningar. Exempel på utbildningar som kan vara aktuella när det gäller säkerhetsrisker är industritekniska programmet, hantverksprogrammet och naturbruksprogrammet. Det finns också vissa branscher där bärandet av en heltäckande slöja i vissa fall kan begränsas av hygienregler. Exempel på ett sådana branscher är restaurang- och livsmedelsbranschen samt inom hälso- och sjukvården. Berörda program i gymnasieskolan, och framför allt inom ramen för APL, är restaurang- och livsmedelsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet.
I bedömningen måste beaktas om undervisningen kan anpassas och om det finns andra alternativ att genomföra undervisningen än att be eleven ta av sig den heltäckande slöjan. I de fall skolan har ett behov av att identifiera eleven, till exempel vid provtillfällen eller av säkerhetsskäl, bör detta kunna gå att ordna genom att eleven lyfter på slöjan och visar ansiktet för någon ur personalen.
Eleven, och i förekommande fall elevens vårdnadshavare, bör informeras om att skolan i en specifik undervisningssituation av pedagogiska skäl, av säkerhetsskäl eller på grund av hygienregler kan komma att begära att eleven tar av sig den heltäckande slöjan. Eleven kommer annars inte att kunna genomföra kursen i sin helhet och riskerar därmed att inte få godkända betyg. Studie- och yrkesvägledaren har i detta sammanhang en viktig roll" ...
Här. Och Här. Och Här en annan yrvaken debatt. Nu om omskärelse. Vad var det Hans Rosling skrev för någon tid sedan? Världen har förändrats de senaste 30 åren och vi hänger inte med utan går omkring med mentala / värderingsmässiga kartor som inte stämmer överens med verkligheten. De funkade bra för 30 år sedan men inte lika bra idag. En annan fråga: efter att ha läst vilka utbildningsprogram som inte är förenliga med att bära slöja? Vilka utbildningar kvarstår för en slöjbärande ungdom? Sen vore det intressant få veta hur många tonårsflickor i Sverige som bär slöja? 5? 10? 50? Får de förresten gå i skola? Sitta i samma klassrum som pojkar? Och varför nämns inte gymnastikundervisning i Skolverkets PM? Gymnastiklärare kan man väl ingen slöjbärare utbilda sig till? Eller vanlig lärare? Inför en blandad klass?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar