2012-01-01

David Attenboroughs Frozen Planet på SVT Play


En storslagen början av 2012 på SVT Play. Här. 86-årige (!) David Attenboroughs senaste TV-serie. Och han har fler på gång. Sett delar av den och som vanligt bjuder BBCs filmare på beteenden som aldrig tidigare har  filmats. Bara häpna. Både över naturens skönhet och dess bottenlösa grymhet. En bättre övergång från beroendeframkallande Downton Abbey har jag svårt tänka mig.  
Det första avsnittet av Frozen planet handlar om när solen, efter sex månader, återvänder till Nordpolen. Sir David Attenborough reser till världens ände där han följer två förälskade isbjörnar, som visar oanad ömhet mot varandra. Resan går vidare till isgränsen där knölvalarna följer den största gruppen sjöfåglar i världen för att festa på det näringsrika vattnet kring Alaska. 
I det andra avsnittet åker Sir David Attenborough till Antarktis för att titta på pingviner som kommer för att bygga ett reda. Det krävs ett bra rede för att dra till sig honorna och hanarna drar sig inte för någonting för att locka till sig den perfekta honan. Utöver kampen att hitta en partner drabbas dessa djur också av hårda stormar. 
Det har blivit sommar i det tredje avsnittet av Frozen planet. Nu går solen aldrig ned och alla djur som lever i området försöker - på så kort tid som möjligt - att äta, föröka sig och ta hand om sina ungar. För isbjörnen är sommaren en jobbig tid. Nu måste ungarna lära sig att simma, eftersom ismassorna försvinner. Arktiska vargar jagar myskoxar och pingvinerna stöter på ett ovanligt problem - värme!
När hösten kommer - avsnitt fyra av Frozen planet ? påbörjas förberedelserna för den svåra tid som ska komma i polarområdena. Vitvalarna tar sig till exempel till sitt "spa" för att byta skinn. De kastar sig mot stenarna för att skrapa av det gamla skinnet och på så sätt få ett nytt skydd för den kommande vintern. På Antarktis ser pingvinföräldrarna till att ungarna lär sig simma ? något som ungarna inte verkar speciellt intresserade av. Trots att de lever mycket av sin tid i vattnet tycker de tydligen inte om vatten. 
Vintern - avsnitt fem - i de polarområdena är en tid när så få levande varelser som möjligt chansar på att stanna kvar. Men isbjörnarna har ingen möjlighet att ge sig iväg och tvingas därför föda sina ungar när de första stormarna börjar vina. Under snön är livet kanske något lugnare, men faror väntar även där. På Antarktis ruvar kejsarpingviner på ägg och Weddelsälen kämpar för att undvika isstalaktiter. 
I det sjätte avsnittet får tittarna träffa de människor som bor i de arktiska områdena. De flesta av dem bor i Sibirien, bland annat i världens kallaste stad - Norilsk. Några bor ute på tundran, som doganerna, som föder upp renar som hjälper dem att transportera deras hem. Vid kusterna jagar människor fortfarande valrossar från öppna båtar, ett farligt arbete men som kan ge mat för en familj i flera veckor. 
I det sjunde avsnittet av Frozen planet reser Sir David Attenborough både till Arktis och Antarktis för att undersöka vad den höjda temperaturen i världen betyder för djur och människor som lever i dessa områden, men också vad dessa grader betyder för resten av världen. 

Inga kommentarer: