2012-01-14

Håll käften och gör som jag säger, sade Reinfeldt

AnnMarie Pålsson har skrivit en bok om den svenska riksdagen. Inte särskilt upplyftande läsning för den som vill tro på demokrati, debatt och inflytande. Men klargörande. Glöm det där med att all makt utgår från folket och att Riksdagen är folkets främsta företrädare:
”Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte”, skriver Pålsson. Hade en vänsteranhängare skrivit den hade den avfärdats som populistik, anti-demokratisk. Som Per Garthons bok med samma tema. Det går inte att göra  med Pålsson. Hon ligger t ex bakom RUT-avdraget, rör sig på samhällstoppen. Får inte längre ha pärlhals i moderat valrörelse. Vill ha låga skatter etc. En riktig moderat med andra ord. Och som sådan tas naturligtvis boken i örat.
Hon får reda på partiets politik genom att läsa DN Debatt eller gå på presskonferenser. Hennes egna presskontakter sköts via moderaternas kanslichef: ”1) ni har fått en fråga om monarkin 2) ni skall svara på frågan 3) ni skall skriva att ni är för monarkin”.
Hon är civilekonom, tog sin Mastersexamen i USA, har en doktorsexamen i nationalekonomi, var ledamot av Skatteutskottet 2002 - 2003, Näringsutskottet 2003 - 2007, Socialförsäkringsutskottet 2002 - 2006, Finansutskottet 2003 - 2005, Skatteutskottet 2005 - 2006, Miljö- och jordbruksutskottet 2010, sitter i Riksrevisionens styrlese 2003 - 2010 och är sedan 2000 ledamot av ingenjörsvetenskapsakademin.
I sin bok Knapptryckarkompaniet, citerar hon gillande en skadeglad norsk kommentar: ”Ni talar om att Norge är den sista sovjetstaten. Men det är helt fel. Det är ju Sverige.” I den moderata riksdagsgrupp föregicks omröstningar av regelrätt mobbning från Reinfeldts sida. Riktad mot den eller de som ville följa sitt politiska samvete. Ingen ska tro att han eller hon sitter där för att bilda sig en egen uppfattning om saker och ting. Partipiskan viner, mobbing gäller, fjäsk och underdånighet premieras. Vänskaspkorruption och maktmissbruk hör till ordningen för dagen.  
”Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat”, sade Reinfeldt.
När SVTs Janne Josefsson dyker upp i riksdagen för att ställa frågor uppmanas moderata riksdagsmän att bokstavligen gömma sig. Pålssons recept? En amerikanisering förståss. Att avskaffa den nuvarande systemet och införa ett amerikanskt system med direktval av statsminister och majoritetsval i enmansvalkretsar. Och naturligtvis ska valkampanjer få kosta, drivas med reklam och sponsorer. 
Ännu ett steg in i den sköna, nya värld som skapas av marknadskrafter och finansmarknader. Politiker betyder tyvärr allt mindre. Riksdagen drivs enligt Pålsson av skvaller, förtal, konspirationer, fjäsk, intriger och ränksmiderier”. Förutsättningarna att ta sitt förnuft till fånga och sälja det till lobbyister verkar strålande. I Bryssel finns det 30 000 som är stadda vid kassa. 

Inga kommentarer: