2012-01-16

Tysklands dilemma, Moody´s trippel A

Att Österrike och Frankrike förlorat sina trippel-A gör att Tyskland inte längre står för 40 procent, utan 75 procent av EFSF:s kreditbetyg. EFSF är EUs räddningsfond. 
Inget land har dragit lika stor nytta av eurosamarbetet som Tysklands exportindustri. Den senaste tidens eurofall, har gett den tyska ekonomin en extra skjuts eftersom tyska varor blivit billigare att köpa för omvärlden.
Skulle euron bryta samman står Tyskland som den största förloraren. En ny D-mark skulle snabbt stiga i värde. Det talas om 20-40 %. Det skulle göra tyska bilar och maskiner obetalbara i många länder och vara en katastrof för företagen. Vissa experter talar om en miljon förlorade tyska arbetstillfällen. Förbundskansler Angela Merkel kämpar nu med allt hon äger och har för att rädda valutan. Mer här. Standard & Poor nedgraderade Frankrike. 
Konkurrenten Moody´s låter Frankrike behålla sitt trippel A. Här. Något som kastar sidoljus över DNs ledare som argumenterar för att Standard & Poor gjorde rätt. Här. Suddeutsche Zeitung har en annan uppfattning. Standard & Poors nedgradering beskrivs som skrattretande. Kanske något för DN att ta del av? 

Inga kommentarer: