2012-01-02

Dansen kring guldkalven


Att 2012 kommer att bli värre än 2011 verkar alla förstå-sig-påare vara helt överens om. Det nya EU, som Merkel får symbolisera, ska nu sjösättas av 26 medlemsländer. Dvs de nya reglerna ska röstas igenom i ländernas parlament. Det finns inget som politiker hellre undviker än svåra beslut. Så hur det kommer att gå återstår att se.  
Cirkusen börjar 9:e januari. Den 23:e januari ska sedan EUs finansministrar diskutera detaljerna i det nya EU. Att Sverige kommer att gå med råder ingen tvekan om, vad politikerna än sagt och säger. Alla höga beslutsfattare, opinionsbildare etc är rörande överens om att Sverige inte ska stå utanför utan att vi måste vara med och "påverka". Att folkopinionen tycker annorlunda betyder i sammanhanget ingenting. Den fattar inte vad det hela handlar om.  
Vi kommer återigen att få se en Juholtare. Först sade han nej, sen att han ville lyssna på Alliansens argument, nu tiger han och i sinom tid kommer han att säga ja. Så kommer övriga partier också att göra. AnneMarie Pålsson kallade riksdagen för knapptryckarkompaniet. De enda som kommer att säga nej till det nya EU är Vänsterpartiet. 
Å andra sidan kan man fråga sig om det verkligen är ett parti? Ett missnöjesparti - ja. Men det går ju inte ha en politik utformad efter förhållanden som rådde på 1960-talet. V:s karta stämmer inte överens med verkligheten. Våra riksdagspolitiker har nu att välja mellan ära och vanära. De kommer att välja vanära för att äras av sina partiledare. Som Reinfeldt sade åt de sina: ni ska inte tro att ni är någon slags remissinstans! Demokrati är den sämsta statsformen, sade Winston Churchill. Bortsett från alla andra. Sen tillade han att det bästa argumentet mot demokrati som styrelseskick var att tala med en väljare. 

Inga kommentarer: