2012-01-02

Herren finns ibland oss


Vanity Fair har här en artikel om den grekiska skuldkrisen i allmänhet och grekiska munkars roll i synnerhet. Läs den. Om du inte blir upprörd är du en sten. Grekland, EU, skuldkrisen behandlas. Och vi får bl a veta hur underhållande IMFs folk tycker det är att ta del av Greklands kreativa bokföring. De gapskrattar när de får veta detaljer om hur man fuskat med statistiken. Såna är dom. Anitra Steen satt och sjöng svensk-toppslåtar då hon skar ner i början på 1990-talet.

Athos är ett gigantiskt klosterkomplex. Inga hondjur får beträda marken eller vistas där. Varken kattor eller kvinnor. Växtriket ger upphov till teologiska debatter. Munkarna har levt så här i århundraden. Den munk som nu misstänks är "modern", har egen Facebook-sida här. Skandalerna har duggat sedan 2008. Här.


Homosexualiteten grasserar. Nånstans ska känslorna ut. Eller i girighet. Vad görs inte för att hylla Herren? En sedelärande historia. De allra flesta troende söker tröst, ber för att känna medkänsla och uppleva stunder av harmoni. Jag är glad att tro finns för de som behöver den. Men tro inte att religion skyddar en eller impregnerar oss människor från alla våra vanliga fel och laster. Inte alls. Den är med tron som med fikonlövet.

Har själv sett hånglande munkar i kloster. Dom fick bråttom när jag stötte på dom i en pelargång. Neju, låt oss tala med Mika 3:11: ..."Stadens ledare tar mutor när de dömer. Prästerna säljer sina råd för pengar. Profeterna spår mot betalning. Alla stödjer sig på Herren och säger: Herren finns ju ibland oss. Intet onte kan drabba oss" ...

Inga kommentarer: