2012-01-13

Hur skulle du bete dig i krig



Vi får lära oss att det mesta är heligt. Liv, kärlek, barn, familj, religion och fosterland. Du kan själv lägga till vad du anser heligt. Även talibaner håller sig med värderingar om vad som är heligt. Att sen både vår och deras verklighet ser annorlunda ut i krig är inget att göra åt. De flesta som utsätts för eldgivning får ganska snart psykiska besvär. Krig förändrar en. Nu urinerar amerikanska soldater på dödade fiender. Pentagon uppger att det skett i november 2011 i norra Helmand, ett knark- och talibanfäste. Handlingen bedöms som sannolikt krigsbrott. 7 amerikanska soldater dödades av de 1 000 som deltog i striderna. Talibanerna meddelar att videon inte kommer att störa pågående fredssamtal. Tror jag det.

Talibaner skär näsan, händerna av folk eller könsorganen av sina motståndare, levande som döda, för att sedan kasta organet åt hundar. Ett orent djur enligt deras tro. Sen kan de slå sig ner och vänta på att hunden ska uträtta sitt behov, för att brista ut i gapskratt då det som en gång var ett könsorgan nu manifesteras som hundskit.

Den som tror att detta är något nytt kan studera Goya´s "Los Desastres de la Guerra", från spanska kriget mot Napoleon. Eller kolla hur krigsfoton används i undervisning. Eller t ex läsa "War of Nerves", krigspsykiatrins 1900-tals historia. Man kan undra varför folk vill låta sig fotograferas? Det finns inget så ömsint som människan, inget så grymt. Och angående svenska soldater i Afghanistan. De finns i ett område i norra Afghanistan som helt styrs av en av Afghanistans största knarkhandlare, krigsherrar och krigsförbrytare, Dostum.

Men det ingår inte i svenskarnas mandat att peta på knarkhandeln. Den är helig. Dess kapital göder inte bara Dostum utan också mindre krigsherrar och regeringsledamöter. Förutom talibanerna ... och bönderna förståss. De tar först lån på 2 000 dollar för att köpa utsäde och gödsel. Slår opiumskörden fel och de inte kan betala tillbaka, bestämmer ofta byråden i demkratisk ordning att bönderna får överlämna sina döttrar till långivarna. Något ska de ha betalt. Vad som händer dessa kvinnor får ni själva föreställa er.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som militär chef undrar jag om dessa soldaters chefer egentligen har hjälpt dem igenom det de upplevt. Jag förstår att soldaterna vill "fira" att de överlevt och detta kan vara ett sådant firande, men deras chefer borde ha hjälpt dem igenom detta så att de sluppit att skända motståndarnas lik. De hade troligen varit bättre soldater på lång sikt om de visat respekt för de besegrade.
PS min fru tycker att deras penisar ser ut att vara väldigt små...

Jörn sa...

Om du inte har fattat varför det blir ett jävla liv över det här så kan jag berätta det för dig:
När dom här 3 idioterna står och pinkar på lik så pissar dom på det redan sköra relationen arabvärlden och USA har.
Dom här soldaterna utsätter alla andra soldater (ÄVEN SVENSKAR) i krigszonerna för en även större risk än innan. +Att skända döda människor är ett krigsbrott och strider mot Genèvekonventionen.

Om du hade varit lite mer påläst så hade du kanske insett att det är USA som har invaderat Irak/Afghanistan
och har ett oerhört övertag. Att du inte ens fattar att det är det är USA är dom som fortsätter begå övergrepp mot dom som inte passar in i deras ideal är ju fan helt otroligt.