2012-01-03

Lundell borde tacka ja till Lundin Oil´s inbjudan




Mina kunskaper om vad som sker i Ogaden i Etiopien är mycket begränsade. De baseras helt på debattartiklar. Här den senaste. Tyvärr gör varken den eller andra mig klokare vad gäller Lundins affärer. I artiklen står bl a: 
... vad som sker i Ogaden, på block 2, 6, 7 och 8 går att läsa i ett stort antal dokument, av vilka de flesta går att hämta på internet. Det är bara att läsa och begrunda ...
Vore bra om länkar bifogats till dessa dokument för jag hittar inga. Det hade också varit bra om man som läsare fått veta om Kerstin Lundell misstänker att ambassadören Staffan Tillander vidarebefodrat något av det känsliga informationsmaterial som hon av säkerhetsskäl lämnade in på ambassaden? Hon hänvisar till en intervju i GP. Här finns den. Av den framgår bl a att ambassdören fick veta var seismologiska undersökningar skulle äga rum och att han varit i Ogaden och invigt en vattenpump.    
...Den person jag talade med på ambassaden hade inte hört talas om Lundin Petroleums närvaro i Ogaden och blev mycket förvånad när jag pekade ut platsen för bolagets basläger mitt i den oroligaste delen av regionen ....
Skulle gärna vilja veta på vilken nivå den person arbetade som inte kände till Lundins verksamhet i Ogaden?  Kerstin Lundell skriver sedan så här om den svenske ambassadörens invigning av brunnen i Ogaden: 
...Enligt en stor mängd uppgifter rör sig de som kommer utifrån – oljearbetare, ambassadörer och andra – med militäreskort i en konvoj. Soldaterna i konvojen skjuter mot alla andra som rör sig i närheten av vägen. Sköts det när ambassadören reste till brunnen? Hur många dog för att han skulle iväg och genomföra en ceremoni? Hur befogat var det ens att han reste så långt bort till en så fientlig trakt där det är glest mellan journalister och andra som kunde uppmärksamma händelsen? ... 
Tyvärr skapar Kerstin Lundells artikel fler frågor än den besvarar. Å andra sidan kanske det är meningen? Hon vill ju att allt ska utredas? 
....Det går inte att komma och säga: Jag visste inte. Alla som vill veta kan ta reda på vad som sker och det gäller också Fredrik Reinfeldt. Läs på innan det är för sent! Historiens dom blir hård över hela det svenska samhället om vi inte sätter stopp nu .... 
Africa Oils informationsansvarige i Sverige, Robert Ericsson, säger här följande i en intervju med Avanza Placera: 
"... vi välkomnar alla att besöka oss och vår verksamhet. Hade de två journalisterna hört av sig och bett om hjälp med att resa till Ogaden och titta hur det ser ut hade vi gladeligen hjälpt dem."
Vad hade ni visat dem?
"Just nu finns inte så mycket att se avseende vår verksamhet i Ogaden. Vad vi hittills har gjort är mestadels seismiska undersökningar, och flygburna gravimetriska undersökningar samt lokala utvecklingsprojekt."
Vad är det då ni rent fysiskt har på plats i Ogaden?
"Vi har ingen personal på plats i Ogaden idag, mer än den person som är ansvarig för våra relationer med lokalbefolkningen och som bor i området."
Kan inte Kerstin Lundell ta Robert Ericsson på orden? Fråga om hon kan få bli inbäddad och resa ner? Skulle vara intressant läsa ett sådant reportage. 








Inga kommentarer: