2012-01-07

Tyskland vann andra världskriget, Göran Persson slaget om ekonomin


I DN häromdagen skrev Hans Rosling en tankvärd text. I princip gick den ut på att de flesta av oss går omkring med en 30 år gammal mental karta över omvärlden. När vi talar om vår samtid, talar vi som om den fortfarande ser ut som den gjorde på 1970-talet. Vad som skett sedan dess har vi knappt en susning om. Sant, alltför sant. Nu kommer Richard Schwartz men en liknande artikel. Den finns här. Förutom att påpeka att tiden även stått still ute i Europa, påpekar han något lika centralt som fundamentalt. Att det var Göran Persson som lade grunden till vår nuvarande ekonomiska stabilitet. 
...."I denna vår tids stora europeiska utmaning har Tyskland dessutom hunnit upptäcka hur isolerat landet är. Resten av Europa har fortsatt ungefär som förut, knappt ens noterat hur världen förändrats och hur denna förändring med nödvändighet kommer att drab­ba också dem. Resultatet är för Europa oroande. Förutom just Tyskland finns där knappast något annat land som är redo för framtidens globaliserade värld. Alla de andra verkar ha blivit kvar på stranden medan därute under horisonten tsunamin redan är på väg in.
Möjligen med det lilla Sverige som undantag. Ty precis som i Tyskland har Sverige i tid tagit itu med att bygga om välfärdsstaten och försöka förbättra sin internationella konkurrenskraft, också när det politiska priset varit högt och det svidit i medborgarnas skinn. Tyskland gjorde detta i socialdemokratisk regi under några karga reformår i början av seklet; också dagens konservativa regering erkänner faktum och Merkel har personligen och offentligt tackat föregångaren Gerhard Schröder för att han ”med mod och beslutsamhet” tog sig an utmaningen.
Det är generöst och nobelt gjort av en politiker. Men rätt bör vara rätt. Regeringen Reinfeldt har säkert skött sig bra, men förarbetet gjordes under Göran Persson. Möjligt är förstås att jag misstar mig – men jag kan inte minnas att Reinfeldt tackat honom för det.

Inga kommentarer: