2012-01-11

Att hata sin förälder

Allt har sin tid. Just nu står modershatet i centrum. Det kan ändå vara värt att påminna om ett ordspråk som säger: "De som hatar vet inte om att de gör det. De tror att de säger sanningen". Här. Hennes bok om sin mamma väcker fler frågor än den besvarar. Tror knappt det fanns en "normal" karl som inte fick spel av att se och höra Anna Wahlgrens psykologsvada och hysteriska skratt. Eller blev undrade över hur hon presenterades? Bara att få veta att hon hade nio ungar med nio olika karlar fick en att tyst titta på varandra. En tragedi. Att bokförlag gjorde pengar på hennes barnbok utan att säga något om vad man visste är normal kommersiell logik. Den gällde då och den gäller idag. Ingen frågar nu om dottern Felicias privatliv och privatleverne. Nu gäller det bara att sälja. Men hon har tre barn med tre pappor. Tragedin verkar vandra vidare.

Att hon inte är ensam gör knappast saken bättre. Slas son berättade nyligen om sin pappa. Men där visste många att fanns det någon som man skulle undvika umgås med så var det Slas. Eller Cornelius. Eller ... ja, listan kan göras lång. Rikt begåvade människor - män som kvinnor - är sällan harmoniska. Sprit, tabletter, slagsmål, sexuella utlevelser, avvikande sexuella preferenser, penninghärvor och psykiska sammanbrott hör tyvärr alltför ofta till ordningen för dagen. Det är väl därför de kommer i kontakt med andra psykiska skikt än vad vi gör? Och utifrån de upplevelserna kan skriva, sjunga, måla, komponera, spela som de gör? På ett sätt som fängslar oss som aldrig hamnat nere i pisset. Här. Klart att ungar får betala ett högt pris för att ha mycket komplicerade föräldrar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra och rolig analys - så kanske det är!! Så har jag aldrig tänkt förut!! Tack för upplysningen!!

Anonym sa...

Roligt du uppskattade det. Skäggmesen

Anonym sa...

Har själv alltid tyckt att det inte verkar vara någon så bra ide att ta råd från den där Anna wahlgren med de bakgrundsfaktorer hon har. Att hon dessutom kunde övertyga förlag om ge ut hennes böcker känns ännu mer märkligt. Hon fungerade väl bra i den tiden och är väl lite i linje med feministiska ideer.