2012-01-10

Strindberg, Hinsehäxan och Olof Palme

.... Alldenstund samhället är byggt på brutna överenskommelser, det vill säga lögner, hava de ursprungligen enkla förhållandena blivit så invecklade, att den offentliga lögnen blivit en stående nödvändighet, en slags tyst samhällsöverenskommelse, som icke utan sina stora vådor kan brytas. Sålunda ser man vilka förfärliga rubbningar ett i rättan tid uttalat sant ord kan medföra, och det är icke på skämt man kallar en sådan indiskret person samhällsvådlig, skrev August Strindberg. 

Därav Olof Palmes våldsamma angrepp på DN och Peter Bratt när i november 1977 den s k Geijer-affären briserade, dvs det faktum att landets socialdemokratiske justitieminister gick till horor. Palme och Geijer, som visste att allt som påstods var sant, satsade hela sitt förtroendekapital på att dementera  artikeln. Palme kallade dom för "kloakråttor med gula betar". Allt vidimerat av kronvittnen som Stockholms polischef Hans Holmer och Geijers pressekreterare Ebbe Carlson. TV-serien Hinse-häxan visas nu i SVT. Här finns horans egen berättelse. Den borde följas upp med ett studiosamtal om affären och den offentliga lögnen. Men det kommer naturligtvis inte att ske.

Här finns Tingsrättens dom i den s k bordellhärvan. Och här Hinsehäxan själv som suttit i fängelse 25 år av sitt liv.

Man borde fokusera på Palmes och Geijers lögner, ge dess bakgrund och sammanhang ( rykten talade om Palmes älskarinnor och Ebbe Carlsson var bög ) samt ställa frågan om det ljugs även idag? Ta upp Håkan Juholt, Arkelsten och vår statschef som belysande exempel. En given studio-debattör är Roland Poiret Martinsson, en ärans man som skyr offentliga lögner och tror statsmän och politiker om gott. I alla fall om de är höger. 

Inga kommentarer: