2011-10-15

Nu vet vi inte längre vad vi ska tro ...

Det har gjorts många försök beskriva vad politik är. Här ett klassiskt:

…”Dom bryr sig inte det minsta om vad som är bäst eller sant utan försöker fånga oförnuftet genom att locka med det för stunden behagligaste och lurar det så att det tror att det behagligaste är det värdefullaste.”

Politiker som bondfångare. Som vänder kappan efter vinden. Den vanligaste vulgäruppfattningen.

Gäller samma sak journalister? Man kan undra. Idag är det knappast bakgrund och sammanhang som sitter i högsätet utan det gäller att sälja - och underhålla.

Expressen ( här ) skriver att under gårdagen lovade Håkan Juholt att sparka flera nära medarbetare för att rädda sitt eget skinn. Två som ska lämna är Tommy Waidelich, ekonomipolitisk talesperson, och Sven-Eric Söder, kanslichef.

SVTs Aktuellt ( här ) är inne på samma tema. Enligt uppgift ska Håkan Juholt fört enskilda samtal med VU:s ledamöter, bland dem Helene Frizon. Efter det samtalet ändrade hon sig och ville inte längre att VU skulle uppmana Juholt att avgå. DN (här) åberopar Ursula Berge, S-märkt samhällsdebattör och samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, som den som vet vad händer och sker. SvD ( här ) drar in en professor i debatten. Expressens ledare sopar golvet med Juholt.

I TV4s Nyhetsmorgon säger så Juholt Waidelich ska sitta kvar.

Enligt en artikel av Daniel Suhonen, chefredaktör för den socialdemokratiska tidskriften Tiden, ( här ) gillras alla Juholt-fällor inte bara av honom själv. De kommer innifrån partiet, gillras av den nyliberalt orienterade högersocialdemokratin i Stockholms län. De vill ha bort Juholt eftersom hans linje enligt Suhonen skär som en svetslåga i de stelnade maktstrukturer som sedan 80-talet haft kontrollen över det socialdemokratiska partiet. En som hakar på den tesen är Dan Josefsson i AB. Här.

I Nyhetsmorgon sade också Juholt att han innan han blev partiordförande enbart bodde en - två dagar / vecka i Stockholm, resten hos sonen i Oskarshamn. Därför har han ömsom kallat sig särbo, sambo och kulbo.

Vem som står för det inledande citatet? Ingen mindre än Platon, den grekiske filosofen. Återfinns i dialogen Gorgias. Bra läsning för politiskt intresserade. Kanske även för journalister?

1 kommentar:

Mathias Nilsson sa...

Alla borde kolla hur blanketten ser ut innan de dömer Juholt. Man ska enbart fylla i namn, personnummer, adress och skriva vilken hyra man har och bevisa det genom att skicka in hyresavin. Dessutom ska man kryssa i om el ingår eller inte. Ingenstans frågas hur stor del av hyran man betalar, hela eller halva. Det finns ingen fråga om man delar bostaden med någon. Juholt har fyllt i blanketten helt riktigt och skickat in avier där både hans och sambons namn står som hyresbetalare. Det finns ingen fråga om hyr mycket ersättning man "kräver". Riksdagsförvaltningen har fått avierna där både Juholts och sambons namn står och de har valt att betala ut hela hyran. De kunde ha valt att betala ut halva hyran eftersom det står två namn på avin och det därför är tydligt att Juholt delar hyran med en annan person. Juholt har inte krävt något visst belopp, han har bara angett hur stor hyran är. De frågar inte hur stor del av den kostnaden han står för.