2011-10-20

Bara Lundin Oils styrelse kan få dimman att lätta

Bildt har upprepade gånger fått frågan om hans engagemang i bolaget påverkar hans förutsättningar för att få de fängslade svenska journalisterna frigivna. Hans svar är alltid nej. För drygt en vecka sedan var Bildt med i talkshowen Skavlan. Han förnekade då att Lundin Petroleum fanns i Ogaden då han satt i styrelsen. Om detta har skrivits en hel del. Här finns den mest klargörande artiklen.

Det som enda som förvånar är att Bildt, som tidigare sagt nej till att låta sig intervjuas av SvD Näringsliv, nu ställer upp för Ekot i samma ärende?

Tveksam om Ekots uppgifter ska kallas för nya eller inte? De presenteras som det både i DN och Expressen. SvD menar att kritiken mot Bildt än så länge är substanslös och jag, vad det nu är värt, är än så länge benägen att hålla med.

Det enda som nu kan klargöra vad som skett under Bildts tid är Lundin Oils styrelse. Bara den och/eller företagets ledning kan avgöra vad som ska ska offentliggöras.

Enligt bolagsverket lämnade Carl Bildt formellt Lundin Petroleums styrelse den 18 oktober 2006. I november samma år köpte Lundin Petroleum rättigheterna att leta efter olja i västra Ogaden av den etiopiska regeringen. Avtalet nämns i en kvartalsrapport daterad till den 15 november 2006. Det slöts alltså mindre än en månad efter det att Bildt hade lämnat styrelsen.

För att få reda på hur förberedelserna inför förvärvet såg ut får man gå till årsredovisningen för 2007. Under rubriken ”Samhällsansvar” beskrivs hur Lundin Petroleum genomförde en granskning av landet utifrån ett kulturellt, ekonomiskt, politiskt och socialt perspektiv. Det beskrivs att ”man gjorde ett antal besök på fältet” och rådgjorde med experter. Lundin Petroleum har senare tagit fram ett dokument som syftar till att klargöra fakta. Där skriver bolaget: ”Innan Lundin Petroleum förvärvade tillgångarna i Etiopien, konsulterade Lundin Petroleum många intressenter för att bedöma den sociopolitiska och ekonomiska situationen i landet”.

Lundin Petroleums styrelse hade elva möten under 2006 varav Bildt deltog på åtta. Om styrelsen informerades om ledningens planer på en etablering i en region där det var inbördeskrig framgår inte av dokumentationen. Det är inte heller något som varken bolaget eller Bildt vill svara på. Lundin Petroleum vill inte ens berätta när de elva mötena hölls.

Inga kommentarer: