2011-10-27

Kinas villkor för att hjälpa EU

EU är Kinas största exportmarknad. 22%. De har tidigare sagt att de är villiga att hjälpa EU men bara på vissa villkor. Kravet är att EU godkänner Kina som en marknadsekonomi före Världshandelsorganisationen 2016 tar upp frågan. Skulle EU göra det stärks Kinas möjligheter att handskas med en rad handelstvister.

Det var Frankrikes president Nicolas Sarkozy som ringde Kinas president Hu Jintao för att diskutera om Kina ville nu delta i ett planerat investeringsupplägg i euroområdet. Antagligen gick han med på kinesernas tidigare villkor. Vi får se.

Tidningen Financial Times rapporterar att Kina är redo att pumpa in pengar i eurozonens krisfond om Europa kan övertyga landet att investeringarna är säkra. Tidningen har intervjuat företrädare för Peking-regeringen och en av dem säger att Kina kan bidra med 70,5 miljarder euro (640 miljarder kronor).

Här finns bakgrund och sammanhang till den kinesiska strategin. Intressant läsning. Inte minst här. Financial Times har en bra hemsida om euron här.

Inga kommentarer: