2011-10-02

Ingenting är längre som förut säger Juholt om kyrkan

HB Hammar roar sig med att släppa en liten stinkbomb. Av Sveriges 3 384 kyrkor används bara 500 mer än någon gång i månaden; allt färre ungdomar konfirmeras; allt fler lämnar Svenska Kyrkan för att slippa kyrkoskatt; vi skattebetalare pungar årligen ut 460 miljoner i "kyrkoantikvariska bidrag" till 2 956 av landets kyrkor varav många är mögelskadade, saknar el, brandskydd och ofta har dåliga tak.

På tjugo år har antalet årliga deltagare i söndagsgudstjänsten halverats, från 9 till 4,6 miljoner. Inte undra på att HB Hammar föreslår att det är dags riva svenska kyrkor. Klicka här. Några hundra, men kanske inte de som omgärdas av en kyrkogård.

En annan som raggar kyrkoröster med annat prat är Håkan Juholt. En stinkbomb av annat slag. Ju mer jag läser om karln dessto osäkrare blir jag på om han kommer att kunna sitta kvar efter 2014? För några dagar sedan var Juholt på kyrkomöte och talade högstämt om kyrkans roll som normsättare, stöd i kriser och kulturbärare.

- Jag tycker att Svenska kyrkan har gjort en fantastisk resa genom att ta ställning för alla människors lika värde. Kyrkan har skapat opinion och har tagit ställning för många människor som samhället vänt ryggen till. Kyrkan gör ett väldigt bra arbete, fortsätter Juholt här. Naturligtvis ger han inga exempel på vad han menar utan låter som Annie Lööf. Ord, ord och åter ord. Juholt kallar även svenska kyrkan för en folkkyrka och gick med som stödmedlem för tre år sedan.

Borde han inte veta bättre? Man kan tycka vad man vill om svenska kyrkan högkyrkliga teologer, med K G Hammar som flaggskepp, men folklig är varken KG Hammar eller svenska kyrkan och har aldrig varit. Juholt är ute och röstfiskar. Och berättar att han läst Maria Zennströms ”Vad händer med en människa som får för litet kärlek?” Här. Behöver man läsa såna böcker? Vet vi inte allihop vad som händer då? I alla fall vet jag det.

Inga kommentarer: