2011-10-31

Juholt - renoldlad missnöjespolitiker

... Min enda uppgift är att vinna valet 2014, varje socialdemokratisk partiledare har som primär uppgift att vinna regeringsmakten. Det känner jag starkt att vi kommer att göra. Det är slagläge för Socialdemokraterna nu ...

Och statsvetaren Ulf Bjereld (S) rapporterar från det välbesökta mötet i Göteborg att ”Starkast applåder fick Juholt när han påstod att han aldrig funderat på att avgå och när han lovade att återreglera elmarknaden, järnvägstrafiken och apoteken."

Återreglera elmarknad och järnvägstrafik?! Till vilka ekonomiska och juridiska kostnader? Rättsliga processer, skadestånd, EU-domar etc? Står SAP bakom kravet? Eller är Juholt ute och cyklar? Som med pensionssystemet? Eller har SAP idag så få medlemmar att partiet rullar ut vilka populistiska krav som helst? Och det i ett läge där den offentliga sektorn ser ut bli Alliansens nästa marknad?

Gåt man in på Socialdemokraternas hemsida och läser SAPs rapport om SJ, Sverige på rätt spår, står ingenting om återreglering. Och söker man på uttalanden om elmarknaden, står att den måste ses över och effektiviseras. Ganska långt från Juholts löften. Hur står det till med hans förhållande till verkligheten?

Riksdagens kammarkansli / riksdagens utredningstjänst har nu gått igenom de runt
2 100 beslut som riksdagen fattat sedan valet och slutsatsen är SverigeDemokraterna röster spelat roll i 11 procent av omröstningarna. Det menar Moderaterna är långt ifrån de "nio av tio" gånger som Håkan Juholt pratar om.

Samtidigt säger Jonas Sjöstedt: – Jag tror det finns ett underlag på 10–15 procent för oss, säger Sjöstedt. Underförstått, Juholt ger oss de väljarna. Inte undra på att Ulf Bjereld vill ha ett delat socialdemokratiskt ledarskap. Det skulle minska skadan om den parten får gå. Intressant om epoströstning här.

Inga kommentarer: