2011-10-31

Kina gör tummen ner för SAAB

Den som går runt en staty vet att den ser ut olika ut beroende från vilket håll man betraktar den. Samma sak med SAAB-affären. I kinesiska media uttalar bilanalytiker negativt enligt DI.

Köparna Pang Da och Youngman anses sakna de finansiella musklerna som krävs och det är tveksamt om superdepartementet kommer säga ja, skriver Dagens industri.
Nyheten att bilföretagen Pang Da och Youngman vill ta över ägandet i Saab fick stort utrymme i helgen även i kinesiska media - men det som skrivs är långt ifrån bara positivt.

”Pang Da och Youngman saknar de starka finansiella muskler som behövs för att de ska kunna vända ett krisande bilföretag som Saab”, säger t ex bilindustrianalytikerna John Zeng på analyshuset JD Power till Shanghai Daily.

Han menar dessutom att de kinesiska köparna kommer få svårt att övertyga det så kallade superdepartementet NDRC. Orsaken är, enligt John Zeng, att NDRC redan oroas över överetablering på den inhemska bilmarknaden och i det läget inte vill släppa fram ett högriskprojekt som Saab.

En annan invändning är om Pang Da och Youngman verkligen har kompetens att tillgodogöra sig det tekniska kunnande som finns inom Saab.

”Även om köpeskillingen verkar vara mer fördelaktig än tidigare, så kommer köpet av Saab fortfarande att innebära en enorm utmaning för de två kinesiska ägarna att kunna hantera bolagets skulder och komplicerade tekniska problem”, säger den oberoende bilanalytikern Tian Yongqiu till Shanghai Daily skriver Dagens industri.

Inga kommentarer: