2011-10-04

Ers kungliga pinsamhet i Saudiarabien

Lars Molin gjorde en kortfilm om kungahuset. "Kunglig toalett". Klicka här för att se den. Kungahuset är en fars eller tragedi beroende på utgångspunkt. Inte mycket att se upp till. Det inser Amnesty. Klicka här.

Om kungens senaste magplask skriver Expressen. Klicka här. Reinfeldt säger att det inte "ligger i hans roll" att "ha synpunkter" på vilka medaljer knugen delar ut när han gästar diktatorer. Intervjun i AB - klicka här - gör det farsartade i scoutaffären tydligare: ..."Det ligger inte i min roll att ha synpunkter på ifall det utdelas medaljer med koppling till scoutrörelsen ... Reinfeldt har ju humor! Är inte bara gammal ateist, elistsoldat utan också studentspexare. Inte kan man ta kungen på allvar? Vem gör det? Han är ett skämt och det inser naturligtvis Reinfeldt även om det inte kan sägas offentligt.

Den offentliga lögnen kallade August Strindberg det för och skildrade hur det officiella Sverige styrdes så man stödde och skyddade varandra. Ta skildringen av riksdagen:

... Så mycken förfalskad svensk historia, så mycken chauvinism, sabelskrammel, uppgrävningar, trumvirvlar. Leipzig och Lützen, till och med Pultava, Hannibal och Carl XII, Gustav II Adolf och Epaminondas, Tocqueville och Guizot, Boströms
statslära, Sturar och Vasar, men först och sist: Svenska Folket.

Huru mycken lysande okunnighet, huru många glosor och verser ur Virgilius, Esaias Tegnér, Horatius, Homer. När någon yttrade ett förståndigt ord blev han nedtystad. Känslosträngar värderades mest. Gamla ruinerade regementsofficerare lade upp sig som oxar på slaktbänken, erbjödo sina hjärtan på fosterlandets altare, förbannade sig på att fosterlandet skulle störta samman med dem; gamla syndare blevo religiösa på nytt och bitar ur gamla och nya testamentet haglade" ...

Och så har vi Mattias Frihammars avhandling "Ur svenska hjärtans djup". Klicka finns här.

Andra har gjort det.

Inga kommentarer: