2011-10-27

Grekland går till "money-heaven"

... Att vi i Sverige numera lämnar ifrån oss nära hälften av våra inkomster till staten utan att nämnvärt knota innebär en mental revolution som inte har stort mer än ett halvt sekel på nacken. Det är samtidigt ett högt betyg åt vår demokrati eftersom det moderna samhällets grundbult är no taxation without representation. Många sådana stater finns inte i världen. Inte ens i Europa. I Öst- eller Sydeuropa betalas ofta inga skatter alls. Eller bara sporadiskt och godtyckligt, nästan alltid till småinkomsttagarnas nackdel. Många av mina vänner i Östeuropa har tjugo år efter kommunismens fall fortfarande aldrig sett en skattsedel" ...

Sån är verkligheten som Richard Swartz känner den. Idag får vi veta att Grekland kämpade "väldigt hårt" för att få en 50%-ig skuldavskrivning. Papandreou sade att Grekland siktar på en skuld på 120 procent av BNP till år 2020.

Var tog de 10 000 miljarderna vägen? För de har utbetalats? Vilka stoppade dom i fickorna? 10 000 miljarder ... På börsen rycker man på axlarna inför frågan. - Pengarna har gått till money-heaven, säger man där.

Här är EU-politikernas fullständiga uttalande i frågan.

För att få tyskarna att svälja medicinen tog Merkel till brösttoner. - "Europa har haft fred i femtio år. Ingenting som säger att det förblir så. Allraminst om vi inte tar ansvar för Europa och euron. Det som är bra för Europa är bra för euron".

Inga kommentarer: