2011-12-04

Vindflöjlar, olyckskorpar och domedagsprofeter

Just nu råder härliga tider, strålande tider för olyckskorpar och domedagsprofeter. De kastar en titt i sin kristallkula och talar sen i tungor. Här. Vem kan inte koka soppa på ingredienser som eurons kris, EUs hotande upplösning, demokratins hotande sammanbrott, massarbetslöshetens konsekvenser, finanskapitalets spekulationer, pensionsfondernas sammanbrott? Vem som helst. Sätt dig på krogen och lyssna på experterna.

DN basunerar nu ut att "en kollaps för euron kommer att framkalla en djup ekonomisk nedgång som äventyrar den europeiska demokratin" ... "Om euron faller kan vi vara säkra på att Sydeuropa drabbas av en omfattande bankpanik, när människor försöker rädda sina besparingar och exportera sitt kapital till säkrare länder i norr. Följden blir ett ekonomiskt och socialt kaos som kommer att äventyra det demokratiska statsskicket i dessa länder" ..."De väldiga krafter som just nu är i rörelse har förutsättningar att slå sönder den sociala ordning som vi lärt oss att ta för given" ...

Texten är som hämtad ur första kapitlet i en marxistist-leninistisk grundkurs. Eller som kopierad ur Johannes Uppenbarelsebok. "Vem ska rädda Europa om euron faller". Dessa vindflöjlande skrivbordsmänniskor. Först ägnar de åratal åt att strimla alla som ifrågasatte EU och euron. Nu koketterar dom med sin upptäckt att den europeiska "finansmarknaden gjorde en fundamental felvärdering av riskerna" när de lånade som de gjorde till de sydeuropeiska länder som förfalskat sin statistik.

De visste alla som ville veta det redan när det skedde. Wolodarski står på avdelningen vindflöjlar på psykologiska museet. Vem som ska rädda Europa? Naturligtvis Gud, Kungen och Marknadskrafterna. Och behövs någon brilljant framtidsanalytiker finns ju alltid Wolodarski att hänga i julgran.

Inga kommentarer: