2011-12-02

Vart går Europa

"Vi må vara högermän, liberaler eller socialister: det kaos som för några årtionden sedan kallades ekonomisk frihet tål vi inte. Människor får inte leva i nöd och arbetslöshet i en demokratisk stat." Orden var Herbert Tingstens och han syftade på 1930-talets Europa.

Idag skriver Jurgen Habermas här om EU. Han är skitförbannad. EU-ommissionen, de små ländernas röst; EU-parlamentet, medborgarnas röst, ställs utanför avgörande beslut.

Sex EU-regeringar har fallit under denna kris. Fackförbund och missnöjespartier mobiliserar. EU har förlorat sin auktoritet, men expanderar sina befogenheter. Bakom lyckta dörrar talar EU-ledare om euron som "en helvetesmaskin som vi inte kan stänga av". Statsledningar diskuterar att bryta sig ur. Tyskland och Frankrike tar fram krisplaner för ett nytt kärn-EU som kan dumpa krisländerna. Här.

EUs styrande eliter - regeringschefer, teknokrater och kommissionärer - har glömt den rädsla som konstituerade efterkrigstidens Europa. De står inte längre i kontakt med det som har kallats "den mörka europeiska erfarenheten". Här.

Inga kommentarer: