2011-12-07

Statschefer måste få ljuga

DN flaggar idag för att statschefer inte får ha haft samröre med kriminella ... "En statschef får under inga omständigheter ha sådana kontakter, vare sig direkt eller indirekt. Därför var det mycket illa att kungens nära vän Anders Lettström förhandlade med den undre världen i syfte att skydda kungen och sig själv"...

Varken statschefen eller hans vänner får ha "samröre med personer som är dömda för grova brott". Och om "det visar sig att kungen aktivt eller passivt godtagit förhandlingar med grovt kriminella, då har han gjort sig själv omöjlig som statschef". Låter som alla DNs argument återfinns inom en juridisk gråzon där man varken hittar ut eller in.

Inkluderar "grova brott" t ex ekonomisk brottslighet? Grov förskingring? Grov urkundsförfalskning? Och hur ska beläggas att någon "passivt" godtagit förhandlingar med personer som begått dessa "grova brott"? Om denne någon är en statschef får man utgå från att han / hon ofta gett uttryck åt vad som brukar kallas för "offentlig lögn". Och är alla på samhällstoppen juridiskt bländvita?

– Sverige kan inte ha en statschef som ljuger gång på gång. Det här är en följetong och skandal av stora mått. Utan tvekan den svenska statschefens största kris någonsin, påstår en upprörd Carl-Erik Grimstad, norsk monarkiforskare. Och en V-politiker profilerar sig genom att begära det omöjliga, att kungens immunitet skulle hävas. Tulipanaros. Andra vill ge kungen en rådgivare. Som om han inte har det?

Undrar i vilken skinande vit och renskrubbad söndagsskole-värld som han tror sig leva? För det är ju snarare regel än undantag att statschefer ljuger! Oavsett land eller parti. Och förresten - inte bara statschefer ljuger som hästar travar. Det gör partiledare också. Och affärsmän, börsfolk, kändisar etc mm osv. För att inte tala om sol-och-vårare! Och präster ... Vilka härliga lögner sprider de inte? Och vad betyder inte dessa lögner för människor? Vid sidan om dom framstår Lundsbergsfolkets lögner som småpotatis.

Tänk dig kungen erkänna att han sprungit med horor och att gangsters försett honom med den ena kaffe-flickan efter den andra? Och Reinfeldt sakligt reda ut nackdelen med att kungen gjort så innan experterna får intervjua hororna och låta dom berätta hur det var?

Nej,det är med det mesta inom skål och vägg, som det är med trollen. De tål inte ljus. Då spricker allt. Tänk dig att alla sagt sanningen om EU och euron? Lögner gjuter olja på vattnet. Och vad skulle media leva på om det inte fanns lögner?

Så att ers kungliga höghet ljuger och horar är som det är. Det ingår dessutom i en lång monarkisk tradition. Det borde om inte annat en norsk monarkiforskare veta?

Kräva att statschefer och partiledare ska säga sanningen? Sicket påhitt ... Sen är det en annan sak att man kan tycka att folk ska leva så de inte behöver ljuga. Men det är småfolkets moral, inte de härskandes.

2 kommentarer:

Antebror sa...

Högre upp i molnen är dimman tätare. En god politiker förstår dock att uttala sig utan att ge definitiva svar på frågor. Eftersom sanningen är det farligaste som finns och en slingrig lögn är alltid bättre då den ger flera alternativa utvägar. De ger vid handen en verklighet där alla ljuger av vana och ingen får veta den egentliga sanningen.

Anonym sa...

Så är det nog för det mesta. I alla fall för mig som inte rör mig på samhällstoppen precis utan får hålla till godo med informationsbitar som faller från höjden. /Skäggmesen