2011-12-19

Mys-Fredriks jultal 2011: Sverige har aldrig varit socialdemokratiskt

Microsoft Silverlight plugin is missing. This is the recommended way of viewing our broadcasts.
Download and install Microsoft Silverlight

After installation of Microsoft Silverlight a restart of your browser might be required.

Get Microsoft Silverlight            

If you can not install Microsoft Silverlight you have the possibility to view the broadcast with Windows Media Player in Internet Explorer from this link.


Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Därför dröjer det nästa åtta minuter innan Mys-Fredrik dyker upp på videon ovan. Mys-Fredrik uppträdde nämligen igår på Skansen. Tog ledigt från favoritsysslorna städa och tvätta. Lät favoritförfattarinnan Camilla Läckbergs deckare ligga kvar hemma och gjorde vad han kunde för att påminna oss om moderaternas huvudbudskap: att Sverige aldrig varit socialdemokratiskt. Att M nu skriver om Sveriges historia. Vem har glömt Harkelstens försök, det är hon som visar upp sin folkliga stil 7 minuter in i programmet. Harkelsten försökte få oss att tro att det var M som slagits för rösträtten här i landet? Och jämlikhet och välfärd? Var fräck, var fräck så går det dig väl i livet, som Strindberg sa. Att se moderater som gör vad de kan för att verka folkliga är skrattretande. Men det går hem. I alla fall hos de som fortfarande tycker det är tjusigt - ett moderat älsklingsord - att stå med mössan i hand medan överheten vevar igång sitt folkhemska lustspel.

Den här gången i Stieg Larsson-anda: Män som hatar kvinnor. Om våld. M som partiet för alla deckar-entusiaster. Presenterat av Mys-Fredrik som lägger 70% av sin arbetstid på EU-frågor, men nu talar om vad som står i Liza Marklunds och Camilla Läckbergs deckare. Skickligt. Som talar om invandrarsläkten som tycker det är självklart att en kvinna ska ta stryk. Bra det tas upp! Här går han i Mona Sahlins fotspår, reser runt till kvinno- och mansjourer och berättar vad han hört och sett. För att sluta med ökande anslag till de som bekämpar våldet. Ändå har Alliansen under sina fem år inte minskat våldet. Vare sig mot barn, kvinnor eller män.

Tidigare, i opposition, betonade M fr a oppositionslustan. Mot SAP. Idag är det ansvar som gäller. Borg, han som tycker det är häftigt att betala skatt och drömmer om att få vara hemma mer så intensivt att han bor hela veckorna i Stockholm; Schlingman, som älskar att fiska och leka med sina barn, och Reinfeldt som älskar att tvätta och städa, bygger nu framtidens Sverige på typiskt svenska värderingar: individualism och företagaranda. Sverige har egentligen, som Per Schlingman sagt, "aldrig varit socialdemokratiskt". Det är dags för landets historia att skrivas om. Och det görs alltid av segrarna. I det här fallet M. Segraren skriver alltid sin historia. Juholt, kungen och Mats Odell lär inte få chansen att göra det.

Nej, det är M som skriver historien. Om Sveriges inträde i EU. Om privatiseringskampanjer. Om den statliga  utförsäljningsvågen. Om de stora socialdemokratiska förlusterna. Och om framtiden. Och för alltihop finns en plan. Per Schlingman, regeringens erkänt skickliga propagandaminster, har dragit upp den. Här finns detaljerna för den som vill veta mer.

Inga kommentarer: