2011-12-07

EUs institutioner är inte Tysklands









De europeiska partipiskorna viner. EU-kommission och EU-parlament ska säga sitt om Merkozy´s EU-planer. Det demokratiska underskottet har aldrig varit större. Så ska de nationella parlamenten i Grekland, Italien, Spanien och Frankrike säga sitt om kommande nedskärnings- och åtstramningspaket. Processen kommer att dras ut i åratal och varken finansmarknader, politiker eller media är kända för uthållighet och långsiktighet. Om vi håller oss till politiker så tänker de inte längre än fram till nästa val. Det gäller att sitta kvar eller slå sig fram till köttgrytorna. Så går det till i den bästa av alla tänkbara världar. EU består av 17 eller 27 länder med nationella parlament beroende på hur man ser det. Välkommen till villervallan. En del länder, som Irland, vill helst folkomrösta om fördragförändringar innan all makt lämnas över till Bryssel. Kanske fler länder så? För det talas ju om att ge EU rätt att köra över nationella parlament och budgetar?

Annars kan konstateras att 80 miljoner tyskar exporterar för nästan exakt lika mycket som 1,5 miljarder kineser! Och att Europas rikaste stad är Hamburg. Men Europa kan inte förvandlas till ett industriellt ”Tyskland”.

Inkomstskillnaden mellan USAs rikaste och fattigaste delstat är c:a 50 procent. I Europa är motsvarande gap mellan rikast och fattigast land 700 procent. I USA är 25 procent en federal budget som går till de fattigare delstaterna. EU:s budget utgör 1 procent av Europas samlande intäkter.

Inga kommentarer: