2011-12-25

Rysk högernationalism på frammarch

Sedan ryska valet demonstreras mot valfusket. Naturligtvis förekom det. Ryssland är genomkorrupt.  En maffia-stat. Putins segrande parti borde fått 30%, inte 49%, av rösterna. Men rapporterna i svenska media om valfusket är ändå felstavade. Inte ett ord om vilka som demonstrerar, vilka partier de företräder. - Vi är de 99%, sade en av de som ryssar som demonstrerade, med hälsning till USAs Occupy Wall Street rörelse. Samma anarkister här som där.

I bilen hör jag ett inslag på SRs Dagens Eko. En rysk kvinna gläder sig åt att både höger och vänsterpartier nu demonstrerar. Naiv rapportering. Det är samma fel här som med den från vi fick frånTahrir-torget i Egypten. Därifrån gavs bilden av egyptiska demonstranter som kämpade för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. De fanns naturligtvis sådana på plats, men den som varit i Egypten vet att intellektuella utgör landets mest isolerade skikt. Redan då gjordes undersökningar av vilka egyptier som befann sig på torget och varför. De visade att 75% av demonstranterna var där av ekonomiska skäl, var arbetslösa, ville ha jobb och rättvisa. Därav fundamentalisternas starka frammarch i de nu pågående egyptiska valen.

Åter till Ryssland. Vilka partier vädrar  nu morgonluft om det skulle bli nyval? Ja knappast några västerländskt sinnande partiet med demokrati på partiprogrammet utan ryska gammalkommunister och ryska högernationalister. Gammelkommunisterna fick 20% i fuskvalet och Rysk Rättvisa fick 13% ( ett parti som bildats genom hopslagning av bl a Ryska Pensionärspartiet och Ryska Livspartiet ). Liberal-Demokraterna fick 11%, men låt er inte luras av namnet. Partiet leds av galningen och ultranationalisten Zhirinovskiij. Så ser de ut som nu är ute på gatorna och demonstrerar. Så mycket för den ryska längtan efter västerländsk demokrati. Dessa partier - som fick 44% i fuskvalet - vill naturligtvis ha mer. Så ser demonstranterna ut. Inkludera Putins parti så blir den ryska valmanskåren ganska tydlig. Å andra sidan - svenska folket är ganska likgiltigt för utrikespolitik. Man vill ha deckare med erotiska komplikationer och skattesänkningar.

Inga kommentarer: