2011-12-18

Fotboll i stället för högmässa


Eftersom jag inte kan tro, får jag söka den sortens innehåll på andra håll. Antar att den som går i högmässan gör det för att prisa sin Gud, känna gemenskap, glädje, få skönhetsupplevelser, lugn och känna förundran. Allt detta och mer därtill bjöd Barcelona på i dagens match. Det näst bästa fotbollsspel jag sett. Inte undra på att brasilianska tidningen Globoesporte kallar Barca för ett lag från en annan planet, dess spel sprudlande, passningarna en föreläsning, helheten en massaker etc.

I en kyrka är det tabu att leva ut känslor av vad slag det vara må: inte svära, skrika, bli förbannad, jubla, bua eller busvissla,. Det är med fotboll som med musik. Den väcker mycket starka känslor. Och betydligt mer spänning och dramatik än vad kyrkan kan göra. Och ska man tro spanska tidningen Marca, så lär äventyret fortsätta. Enligt den så ombads Barcas Pep Guardiola hjälpa det brasilienska underbarnet Neymar till Barca.
Dragkampen mellan Real Madrid och Barcelona skulle alltså nu vara avgjord?

Dagens match streamades av en kille från Tunisien. Han lade ut Al Jazeera´s direktsändning. Alltså fick jag en arabisk kommentator. Förstod inte ett enda ord, men hans lidelse var det inget fel på. Allah Messi, Allah Xavi, Allah Iniesta, Allah Barcelona ... Kul. Nästan så man undrar om dom får blanda in Allah på det där sättet i matchen? I kyrkan skulle man i alla fall inte få heja på Barcelona under högmässan. Då ska man sitta still, hålla tyst och se andäktig ut.


Inga kommentarer: