2012-03-06

Storm i vattenglas

Den överväldigande majoriteten av rikdagens partier vill ha en svensk försvarsindustri. Den överväldigande majoriteten av riksdagens partier vill att denna försvarsindustris "produkter" ska gå på export. Den överväldigande majoriteten av det svenska folket vill samma sak. Sverige var 2011 världens största vapenexportör i relation till folkmängden. Mellan 2001 - 2010 fyrdubblades den svenska vapenexporten till en försäljning på 13,6 miljarder år 2010. Och 2005 passerade andelen av svenskt krigsmateriel som exporteras 50%. Dessutom - glöm inte det - är svenska folket ointresserat av utrikespolitik. Det är Melodifestivalen som gäller ... Eller kändisar .... 


Den högteknologiska delen av svensk försvarsindustri har betytt och betyder mycket för civil industri. Stålkvaliteter som utvecklats i samarbete mellan SSAB och Kockums tillhör i dag SSAB:s största försäljningssuccéer. En miljardorder från Sydafrika på vägtullsystem som Kapsch Traffic Com i Jönköping tagit hem är ett resultat av Saabs robotutveckling. Ericssons samarbete med försvaret på radioområdet gav företaget ett avgörande försprång i utvecklingen av mobiltelefonin. För att inte tala om JAS Gripen. Listan på sådana effekter kan göras lång. SAPs Stefan Löfven tillhör de som vet mer om detta.  


SAAB har funnits länge i Saudi, och svarade så här på frågan varför de är där: - "Vår export går i linje med svensk säkerhets-, försvars- och utrikespolitik. Vi gör ofta affärer på statsnivå då krävs det att man följer det rigorösa regelverk som finns i Sverige för vapenexport". Allt enligt Erik Magni på SAAB, som för övrigt ( enligt uppgift ) inte kände till den affär som nu avslöjats. Fan trot. Här finns en klargörande intervju! 


Visst är det härligt när starka, nationalistiska särintressen blommar? Som opera i människobröstet. Eller visst är det härligt att rasa mot allt och alla ( som partierna nu låtsas göra - sicket taskspeleri ). Eller hävda att nedrustning är det enda raka. Men frågan är hur svensk den svenska försvarsindustrin egentligen är? Hur mycket är egentligen uppköpt av utländska intressenter? Den debatten borde föras och inte bara av särintressen. Som här. Men Marftin Lundmark på FOI har en del intressant att komma med ... här

2 kommentarer:

Anonym sa...

Utan blockpolitik hade detta varit en icke-fråga! Nu kommer särintressen inom blocken att skapa oheliga allianser för att driva sina frågor kring vapenexport. Jag drömmer om en riksdag där alla riksdagsmän har full intigritet och där alla försök till att tvinga riksdagsmän att rösta efter partipiskor bestraffas.

Anonym sa...

Det vore ju tacksamt om inte landsförrädarna exporterar vapen som kommer riktas mot oss själva av de muslimska neandertalarna!