2012-03-08

När spiltan är tom bits hästarna


.. "Det som gör den här affären så viktig är att den blottlägger förhållanden i den svenska politiska kulturen. Så här går det till i Sverige", säger Wilhelm Agrell, professor vid Lunds universitet. Precis. Men  i motsats till professorn tror jag inte den kulturen går att förändra. Den sitter i väggarna. Och det här exemplet är ganska oskuldsfullt vid en internationell jämförelse. Vi befinner oss i ett inledande skede i en inskolningsprocess till en annan värld. 


SvD ställer frågan hur regeringsdugliga våra ministrar är? Tja, frågar man folk som kan detaljerna - jävulen sitter som bekant i dom - så kan de nu inblandade ministrarna inte särskilt mycket. Lika mycket - eller lite - som en GD för ett statligt verk. De väljs ju inte p g a gedigna sakkunskaper utan oftast p g a politiska meriter. Och där är lydnad och lojalitet viktigare än något annat. Övriga sållas bort under resans gång. 


Det råder nu härliga tider för alla renläriga och moralister. Ett vanligt krav är att förbjuda vapenexport till odemokratiska länder och diktaturer. De forskare som tittat på den saken menar att det idag bara finns ett 40-tal länder som kan kallas demokratiska. Dessutom har våra renläriga glömt alla tidigare vapenaffärer. Från Boforsmutor till svenska vapen som i hemlighet användes i Irak. Världen styrs inte av visdom alena. Vi får trösta oss med vad Werthen brukade säga när det blåste som värst: ... " Det kommer en ny tidning imorgon" ...      




Inga kommentarer: