2012-03-07

Affärer går alltid före moral

Spelet om Svarte Petter är igång. ...Å ena sidan: " Tack vare rapporteringen blir det politiskt mycket svårt att driva igenom affären, eftersom det inte finns någon folklig acceptans i Sverige för att assistera otäcka regimer militärt. Den andra positiva nyheten är att avslöjandet sätter ljuset på svensk vapenexport, vilket tvingar fram en debatt om Sveriges minst sagt dubiösa agerande på detta område". Å andra sidan: "det saknas fortfarande ett demokratikriterium för vapenexport" ..."Om Sverige ska exportera vapen ska det enbart ske till demokratier". Här DNs ledare.

Så SvD som lyfter blicken. Här. ..."Försvarsbeslutet 2004 – vägledd av samma ”fredsdoktrin” som nu gäller – lät en politisk slåttermaskin gå fram över det nationella försvaret. Det blev nästan inget kvar. Innan hon avgick efter valet hösten 2006 hann Leni Björklund sjösätta ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien ...Avtalet anmäldes till KU men utskottet ansåg efter vederbörligt förhör att saken var i sin ordning" ... "Självfinansiering är gällande doktrin och finns det inte svenska kunder är det den internationella marknaden som gäller: alltså hitta beställare. Alternativet har varit att avskeda forskare – och därmed säga adjö till spetskompetens". Och det ville man inte. Istället agerade man så här.

Lena Melin i AB skriver här. I grunden är S och M överens. "Följ pengarna, är en uppmaning som ofta ger obehagliga resultat. Saudiarabien håller, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri, på att rusta upp sin krigsmakt i rask takt. Det kan vara det land i världen som lägger mest pengar per capita på försvaret, mellan 260 och 290 miljarder kronor per år. Det är pengar som svenska vapentillverkare givetvis vill ha del av. Men gagnar det Sveriges säkerhetspolitiska intressen? Knappast. I Saudiarabien är partier och fackföreningar förbjudna, kroppsstraff som amputering relativt vanligt och kvinnor förtrycks. Den månghövdade kungliga familjen under ledning av kung Abdullah är despoter".

Visst är det så. För några år sedan föreslog en av Sveriges ledande debattörer, Jan Guillou, att västvärlden borde invadera Saudi istället för Iran och Afghanistan. 

Slutsats? Tja. Affärer och jobb går alltid före moral. Sverige exporterar krigsmateriel till Saudiarabien för nästan tre miljarder, en fjärdedel av Sveriges totala vapenexport.





1 kommentar:

Anonym sa...

Eftersom vi har vapensamarbete med Israel är det inte mer än rätt att vi har det med ett arabland.