2012-03-24

Den enda vägen

Länge sa man att Sverige var Europas mest amerikaniserade land. Extremt lyhörda för vad som hände och skedde i USA. Idag anser i alla fall en amerikansk tankesmedja - The Heritage Foundation - är Sverige tillhör världens mest avreglerade länder. Här.

Om någon undrar vad det är för typ av organisation så tillhör Heritage de djupt konservativa think-tanks som röjer vägen för konservativ politik, fritt företagande, begränsing av statens inflytande, traditionella amerikanska värden och ett starkt försvar. Årligen producerar organisationen ett slags globalt frihetsindex och det toppas av HongKong och Sverige kommer på 21:a plats ( 10:e i Europa ).

Här finns grafik över den svenska avregleringen och reformtakten. Både socialdemokrater och borgerliga är rörande överens om denna färdriktning. Arbetskraftsinvandring, skola och järnväg tas som exempel. De borde lagt till pensionssystemet och skötseln av statens finanser. Men hela undersökningen går ut på att understryka hur "den enda vägen" framåt måste se ut.

Allt med början i 1980-talets skuldkris. Den nya eran med Thatcher och Reagan. EU. Nya prisrelationer. Tjänstesamhälle. Under 1990-talet kom så informationsteknologin på bred front och nu den språngartadfe tillväxten i Kina och Indien. Sverige förlorade sin tätplats 1975. Då var kronan högt värderad, ekonomin gick för högtryck medan omvärlden gick in i lågkonjunktur. Så fick vi våra krisindustrier och statliga underskott som reglerades med utländska lån. I tillväxtligan hamnade sedan Sverige sist ända fram till 1990-talet. Sen kom Göran Persson.

Nu framhålls det reformarbete som skett som den enda vägen. Allt sett ur ekonomernas perspektiv.


Inga kommentarer: