2012-03-23

Sekten fortsätter ökenvandra

Christer Sturmark är miljonären som trodde sig kallad att förvandla Humanisterna från en liten hopplöst inåtvänd sekt till en bred folkrörelse med allmänpolitisk betydelse. - "Vi siktar på att få 100 000 medlemmar", sade trollet innan det sprack i solen. Dvs ungefär lika med Socialdemokraterna som har 105 000.

Humanisterna, en organisation som under årtionden vacklat på avgrundens rand och av och till sprängt sig själv med hjälp av inre uppgörelser, står än idag fortfarande och stampar med 4 - 5 000 medlemmar. Den har nu slutat att triumfartat utropa att den ökat med något hundratal medlemmar.

Organisationen borde byta nam och kalla sig "Rationalisterna" och inget annat. De medlemmar jag träffat har alla tillhört kategorin sökare som funnit svar. Idag driver rörelsen egna konfirmationsläger, håller sig med egen sångbok, egna dop-, giftermåls- och begravningsentreprenörer.

Sturmark, som ser sig som ett samtida svar på Ingemar Hedenius, lär knappast bli den folkrörelseledare han drömmer om att bli. Återstår att se vad som kommer att ske den dag då Sturmark lämnar skutan.

2 kommentarer:

Christer Eriksson sa...

Det är inte lätt det där med konkurrens från andra livsåskådningsförbund om man själv tror att man tillhör Guds utvalda folk med ett exklusivt sanningsanspråk. Eller hur?!

Anonym sa...

Glömmer aldrig det engagemang jag såg hos några Humanister som diskuterade hur mycket de skulle debitera för en begravning. Det var inloevelse det ... / Skäggmesen