2012-03-01

Äldreomsorgen - en lysande affär


Vårdkoncernen Attendo, en av Sveriges största aktörer inom privat äldreomsorg, är till salu för sex miljarder kronor. Expressen avslöjar nu vem som är den största vinnaren: direktör Henrik Borelius som gör ett vårdklipp på 580 miljoner kronor. Till bilden hör också att han är regeringens rådgivare i välfärdsfrågor och bror till ex-ministern Maria Borelius (M). Här finns detaljerna. För den som till äventyrs inte vet det, så finansieras den privata älderomsorgen av oss skattebetalare. 

Riksrevisionens granskning har tidigare visat att regeringen inte har skaffat sig tillräcklig kunskap om äldreomsorgsmarknaden fungerar tillfredsställande eller inte och att Socialstyrelsen inte har  tillförsäkrat sig kunskap om de avtal som kommunerna sluter med privata utförare fungerar bra eller inte? Särskilda boenden som inte sluter entreprenadavtal direkt med kommunerna ska ansöka om tillstånd från länsstyrelserna. Granskningen visar att samtliga länsstyrelser som har beviljat tillstånd i många fall utfärdar dessa på bristfälliga underlag. Sammantaget innebär detta en risk för att kvaliteten i den privat bedrivna äldreomsorgen påverkas. 

Samtidigt berätter en vän om en framgångsrik bilhandlare, som nu säljer allt som har med bilar att göra för att satsa stort i skolbranschen. Det är där de stora pengarna finns. Även den sektorn är helt finansierad av oss skattebetalare. Vad var det poeten Gunnar Ekelöf skrev? "Jag är en främling i detta land: men detta land är ingen främling i mig!" 

Inga kommentarer: