2012-03-08

Den offentliga lögnens nödvändighet

"Alldenstund samhället är byggt på brutna överenskommelser, det vill säga lögner, hava de ursprungligen enkla förhållandena blivit så invecklade, att den offentliga lögnen blivit en stående nödvändighet, en slags tyst samhällsöverenskommelse, som icke utan sina stora vådor kan brytas. Sålunda ser man vilka förfärliga rubbningar ett i rättan tid uttalat sant ord kan medföra, och det är icke på skämt man kallar en sådan indiskret person samhällsvådlig. Äro vi själva oskyldiga? Hava vi aldrig ljugit? Jo, vi hava det alla, ända sedan vi voro barn! Härmed mena vi icke det försynta förtigandet av obehagliga men likgiltiga saker, som icke kunna gagna uttalade  men öka trevnaden outsagda". 


Orden är August Strindbergs och inleder hans novell "Om den offentliga lögnen, kanoniseringar och festtal" i samlingen "Det Nya Riket. Här. Ekots föredömliga rapportering om vapenaffären med Saudi, är ett strålande exempel på just detta. Gapet mellan sken och verklighet blir underhållande stort. Politiker vrider sig som maskar för att varken säga ja eller nej. Politisk teater på hög nivå. Om någon funderar över hur det kan komma sig att vi har ett sådant gap som vi har mellan partiernas ansikten utåt och inåt, så kan kanske detta påpekande detta tillföras debatten


Enligt riksdagens utredningstjänst hade de sju riksdagspartierna 2008 omkring 250 000 medlemmar. Om medlemsavgifterna ligger på 100 - 200 kr / år disponerar dessa partier mellan 25 - 50 miljoner för partiarbete, utgifter, anställningar etc. Nu tilldelas även riksdagspartierna ett s k partistöd. Det tas av skattemedel och uppgår till 414 miljoner. Mot den bakgrunden hävdas ofta att våra partier inte behöver vara särskilt känsliga för sina medlemmars åsikter. Partimedlemmar är mycket idealistiska och styrs för det mesta av vad de kallar sin  ideologi. De har skådat ljuset och vet vad som ska göras och lever i tron att partiet ska göra just det. Med tanke på medlemmarnas tro ligger det i partiernas intreesse att upprätthålla diverse offentliga lögner. Ideologier är ett sattyg. Ett försök att med skohorn pressa in verkligheten i den egna åsiktsfällan. Principer är en annan sak, bättre verktyg än ideologier, men lika svårhanterliga i det kaotiska skeende som verkligheten oftast utgör. Det är lätt att säga tulipanaros. Så därför säger partierna det hela tiden. Oupphörligt. Inget parti vill göra sig impopulärt. Vare sig i de egna medlemmarnas eller offentlighetens ögon.   

Inga kommentarer: