2012-03-29

FNs rättegång om Pol Pot-regimen



Det finns grader i helvetet. Tolgfors i all ära. Nu pågår denna rättegång. Här finns dess hemsida. Det senaste vittnesförhöret ägde rum häromdagen. Här finns dagsaktuell information. Här New Yorks Times artikel från 8 februari 2012 om den perfekta syndabocken. Och här om denna rättegångs förhistoria. Här finns vittnesmål med engelsk översättning för den som vill. Och här förhör gällande massaker på 16 000 män, kvinnor och barn. Och här en artikel om den skyldige som nu förhörs och erkänner. Men ifrågasätter domstolen.

Den har kallats för en rättsskandal av det större slaget. I Kambodjas nuvarande regering sitter en av Khmerernas militära ledare. Han rörs inte. Domstolen anklagas för att vara korrupt. Den man som i dagarna  förhörs tillhör inte de ledande. FN har redan dragit slutsatsen att den här sortens juridiskt upplägg inte ska återupprepas. Pol Pot stöddes nämligen av bl a ASEAN, UK, USA och Kina. Pol Pots kamp mot det kommunistiska Vietnam ansågs värd att stödja.

Och inte förrän 2003 lyckades FN och dessa stater enas om rättegångens mandat. I klartext - fram till dess hade alla parter gjort vad de kunnat för att förhala och förhindra att relevant information om dessa staters inblandning i och stöd till Pol Pot skulle komma upp under rättegången. Men det gick ändå inte att förhindra. Det första vittnesmålet pekade nämligen omedelbart ut USA och sade att Pol Pot aldrig kunnat komma till makten utan USAs stöd.

Ovanstående video är juridisk exercis av det skamligare slaget. Allt för att dölja att Kejsaren faktiskt är naken. "Rättegången" har hittills kostat 160 miljoner dollar.

Inga kommentarer: