2011-11-30

Vibratorns historia



En vanlig diagnos i slutet på 1800-talet var hysteri. Med det menades ångestväckande impulser som förvandlades till kroppsliga symptom. Starkt knutet till sexualitet, som en del finare kvinnor på den tiden tvingades undertrycka. Här lite bakgrund och sammanhang.

I slutet på 1880-talet fanns det inte så många elektriska prylar i omlopp. Symaskin, fläkt, spis och brödrost var några av de första produkterna. Men så dök vibratorn eller som den då kallades, "manipulatorn", upp och gjorde succé. Den marknadsfördes i häften typ Claes Ohlson sida vid sida med dammsugare och strykjärn.

Problemet har varit känt i århundraden. I en beskrivning från 1653, rekommenderas en jordemor / barnmorska som den som bör kallas in för att utföra den massage som kan ge kvinnan lättnad. Ett annat sätt att lösa dilemmat var att rekommendera ogifta kvinnor med den här typen av symptom att rida mycket och ofta.

Science Museum i London har en samling på ett 40-tal tidiga vibratorer. En av dom kopplades med fördel ihop med en medföljande maskin som även kunde förse en mixer och symaskin med ström. Portabla vibrator marknadsfördes som förtjusande resesällskap. Här finns mer om vibratorns uppfinnare, Dr. Joseph Mortimer Granville som var smart nog att ta patent.

Inga kommentarer: