2011-11-15

För och emot tjurfäktning



Dess atmosfär är ångestens. Vare sig man är för eller emot. De som identifierar sig med tjuren fasar över djurplågeriet. De som identifierar sig med matadoren fasar över hans / hennes möte med döden. Av 900 större tjurfäktningar som årligen anordnas i Spanien, leder 130 till mer eller mindre allvarliga skadar för matadoren. Och tjurar dödar matadorer.

Tjurarna är fyra, fem år gamla då de släpps ut på arenan där de får uppleva de sista tjugo minuterna av sina liv. Innan dess har de levt fritt och vilt på enorma arealer, ofta EU-finansierade, utan kontakt med människor. Dessa områden är biologiska hotspots för en rad andra djurarter som ofta upplevs som skyddsvärda.

Matadorerna genomgår en långvarig utbildning innan de ställer sig öga mot öga med tjuren. En skicklig matador behärskar ett trettiotal olika manövrar, under vilka han intensivt studerar tjuren för att lära känna den. Hans eget liv kan hänga på den kunskapen. Fr a gäller det att lära tjuren att anfalla på ett visst sätt samt studera med vilket horn tjuren föredrar att stöta och åt vilket håll.

Inga kommentarer: