2011-11-28

Håll käft och gör som jag säger! sade Reinfeldt

Den moderata partikulturen i riksdagen bygger på tystnad och lydnad. Självständiga ledamöter möts av utskällning av partiledaren Fredrik Reinfeldt inför hela gruppen, hävdar tidigare moderat ledamot. Och inte vilken som helst. Hört talas om RUT-avdraget? Hennes idé. Och för en tid sedan talade hon med socialdemokrater om hur riksdagen skulle kunna demokratiseras. Här.

AnneMarie Paulsson är docent i nationalekonomi. Mastersexamen vid University of California i USA. Doktorsexamen i nationalekonomi år 1983. Ledamot i Skatteutskottet 2002-2003. Näringsutskottet 2003-2007. Utrikesutskottet 2007-2010. Suppleant i Socialförsäkringsutskottet 2002-2006. Finansutskottet 2003-2005. Skatteutskottet 2005-2006. Miljö- och jordbruksutskottet 2010. Ledamot i Riksrevisionens styrelse 2003-2010. Sedan 2000 ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien. I styrelsen för HQ Bank. Hösten 2011 lämnade hon Moderata samlingspartiet, som hon varit medlem i sedan 2001, i protest mot partiets motstånd mot lagstiftning om insyn i partibidragen. Nu har hon skrivit en bok om sin tid hos de nya Moderaterna. Intressant läsning.

Bilden av partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt är inte smickrande. Hon beskriver ett tillfälle när den moderata riksdagsgruppen försökte hävda sin mening i samband med beslutet om FRA-lagen. Då möttes den av statsministerns ord:

”Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat”, hävdar Anne-Marie Pålsson att Fredrik Reinfeldt ska ha sagt. Inget nytt under solen. Så går det till i maktens korridorer. Det är bara när man visar upp sig som allt går lugnt och städat till.

Det andra mandatperioden var värre än den första. "Då sänktes ribban ytterligare. Frihetsgraden var noll och utrymmet för egna ställningstaganden obefintligt", skriver Pålsson.

- Det är klart att det är spännande att sitta i maktens centrum, men det är ju inte det uppdrag som allmänheten tror att det är, säger hon till TT. Något utrymme för självständiga ledamöter finns inte, hävdar hon. - Särskilt inte om man representerar regeringsmakten, då är det utrymmet i stort sett obefintligt. Här mer om boken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det går knappt hitta några kommentarer i hela Sverige till denna bok

Anonym sa...

Det gör väl inget.