2011-11-03

vad är EU och euron utan folkligt stöd

Här och var finns begripliga artiklar om Grekland. T ex här. Beskriver hur Greklands politiska klass med staten som pant lånat pengar utomlands, sedan bytt lånen mot röstsedlar i valurnan genom att dela ut jobb till olika klientelgrupper. Lägg därtill avsaknaden av folkbokföring och korruption. Och att en del greker anser att de nya skatterna, eller den medicin som EU föreskrivit landet, är olagliga och bryter mot grekiska författningen.

Bara 160 000 greker deklarerade en inkomst över 50 000 euro per år och 25 000 uppgav att deras årsinkomst låg över 100 000 euro. Landet har ingen fungerande skatteuppbörd. Två släkter, Papandreou och Karamanlis, har som styrt Grekland i årtionden med ekonomisk misskötsel, nepotism och korruption som följd. De såg en räddning i EU. För att klara EU-kraven manipulerade man därför ( läs tjänstemännen och politiker + internationellt erkända revisionsbyråer), så att räkenskaperna såg bra ut. Det visste man om redan då det begav sig.

Inträdet gav landet låga räntor på nya lån. Förvaltningen byggdes ut, lönehöjningar genomfördes. Nu har man inte råd betala räntor och amorteringar.

Den stundande omröstningen gör varken till eller från under såna omständigheter, men visst känns det som en frisk fläkt. För vad är EU och euron utan folkligt stöd? Det demokratiska underskottet talas inte längre om. Inte heller om EU som det nya europeiska imperiet och dess politiska toppskikt som vår tids aristokrater.

Inga kommentarer: