2011-11-08

Mannen som våldtog Italien


Aldrig sett något liknande på Economists omslag. Artikeln går inte heller av för hackor. Här. När tidningen anlände till Roms flygplats stoppades den nationella distributionen några timmar till dess man läst vad som stod. Inte undra på. En av världens mer respekterade tidskrifter som ägnar 14 sidor åt att belysa hur Berlusconi satt på sitt eget land. Att han är populär gör gåtan större.

Men Italien är ett märkligt land. Präglat av blodig historia in i vår tid. 1948 års konstitution skrevs i skuggan av Mussolini, ingen härskare skulle kunna tillvälla sig makt som han gjorde. Effekten? Italien byter regeringar som underkläder. Inte ens Berlusconi vet vem som sitter inne med makt. Trots att han suttit näst längst som statchef, efter Mussolini. Osäkerhet, obeslutsamhet och eviga förhandlingar kombinerade med köpslagan och mutor blir resultatet.

En vanlig italienare måste arbeta i 40 år för att få ut sin pension. Den som varit politiker i ett år får samma förmån. Landets styrs av en groteskt förmögen politisk klass med kopplingar till brottslighet som får det svenska kungahusets kontakter med jugoslaviska kriminella att framstå som närmast exemplariska.

Katolska kyrkan spelar tre roller. Distanserar sig från allt genom att när så behövs påminna om den utgör en självständig stat, Vatikanstaten. Men blandar sig samtidigt i allt som händer och sker och kastar då in sina ekonomiska och politiska kontakter. Slutligen sätter den sig över allt som sker genom att vara Guds röst på jorden och agera som global aktör.

Till detta kommer nord-sydkonflikten. Den södra frågan som man säger. Italien söder om Rom är präglat av århundraden av arabiskt, grekiskt, spanskt och afrikanskt styre. Det hörs om inte annat i musiken. Arbetslösheten är utbredd, liksom kriminaliteten. I söder styr uråldriga stam- och klanstrukturer. Och maffian. Och enligt italienarna själva har den nu etablerat sig i norra Italien. Fr a i Venedig (turistintäkterna) och Milano (industristaden).

Betydande belopp från EU går rakt ner i maffians fickor. T ex sophanteringen i Neapel. När EU påpekade detta för Berlusconis kansli fick de till svar att de inget visste om detta.

Inga kommentarer: