2011-11-19

Ursvenskt är bara barbariet - resten kommer utifrån

"Jag är en typisk svensk. Min farfarsfar var frukten av en romans mellan en färgad amerikansk cirkusartist och ett lettiskt hembiträde. Det är svenskt." En intressant intervju med Reinfeldt i Sydsvenskan.

Reinfeldt ger också Juholt en taskspark. En berättigad sådan: -"Det finns något starkt nostalgiskt och tillbakablickande i Juholts sätt att beskriva Sverige. Det gör att Jimmie Åkesson uttrycker viss värme för Juholts beskrivning, för det är ju även en del av SverigeDemokraternas sätt att beskriva Sverige: hur bra det var förr. Och här verkar Juholt och Åkesson finna varandra".

Tyvärr han han rätt. Vi kommer ingenstans i dagens värld genom att drömma om hur det en gång var. Det har i alla fall Lars Engqvist insett:

- Jag har som så många andra upprörts över samhällsutvecklingen på senare år. Människor känner i allt större utsträckning ett slags utanförskap. Och blir man inbjuden att diskutera vad man ska göra för att förändra utvecklingen, då är det svårt att säga nej.

Rubriken - ursvenskt är bara barbariet, resten kommer utifrån - kommer från Esias Tegner. Och han hade rätt fast det visste han inte. Stig Welinder, en av landets tongivande forskare på vår förhistoria, menar att de som då levde här var kannibaler. Det fick du väl inte lära dig i skolan?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ingen anledning att kommentera nagot sa dumt skrivet , - vad som hjaende foer mer aen 3000 ar sedan
gunnwall

Anonym sa...

Och vad är då ursvenskt gunnwall? När i tiden börjar det?