2011-11-19

Manchester City - 1.7 miljarder i förlust


En förlust på 1.7 miljarder. Den största i brittisk fotbollshistoria. En effekt av att klubben investerat 10 miljarder i stadium, akademi och spelare. Eller snarare klubbens ägare, olje-sheikh Mansour, vars släkt äger 9% av världens oljereserver. Och de ökar bara i värde ju mer oljan sinar.

Fast jag kan inte låta bli titta på fotboll hur intensivt illa jag än tycker om denna "utveckling". Ta Real Madrids hemmamatch i Champions League nu på tisdag kväll. När jag kollade priserna låg den billigaste biljetten på 2 000:- / person.

Inte undra på att folk hellre går på sportbar, tar en öl och tittar på storbildsskärm. Förresten så har filmen "Moneyball" svensk premiär 9 december. Boken har samma titel och sägs i grunden ha ändrat synen på sport. Även fotboll. Trots att boken handlar om baseball.

I princip visar film och bok samma sak. Hur gammal visdom kastas överbord och ett lag sätts ihop med hjälp av statistik. Idag gör man likadant inom fotboll. Behöver man en vänsterfotad mittfältare med 80% passningssäkerhet etc går man in på de databaser som finns och hittar vad man söker. Simon Kuper har en bra artikel om detta i senaste numret av Offside.

Inga kommentarer: