2011-11-30

Är riksdagen den djävligaste av alla djävliga världar

AnneMarie Pålsson beskriver riksdagen i sin bok ”Knapptryckarkompaniet”. Och hennes bild av folkets högsta församling i allmänhet, och Moderaterna i synnerhet, är ganska realistisk. Den gäller naturligtvis alla partier. Men inte är riksdagen den jävligaste av alla jävliga världar. Den som tycker det har tappat alla perspektiv.

Pålsson kallar Moderaterna för det mest toppstyrda partiet. Det är Reinfeldt, Borg och Schlingman som styr. Hon beskriver riksdagen som en byggnad där folkvalda samlas för att rösta igenom vad denna trojka beslutat. Riksdagsgrupperna träffas för att instrueras om vad ledningen kommit fram till och rösta därefter. Om någon har en avvikande åsikt bearbetas de med en kombination av piska och morot.

Morötterna består i sin tur av attraktiva politiska uppdrag. Lojalitet belönas med ambassadörsposter eller EU-jobb. Den illojale får vara tacksam om han eller hon blir suppleant till andre vice ordföranden i trafikutskottet. Allt detta är känt sedan tidigare. Det gäller att meritera sig genom att vara just lojal. Manöverutrymmet på samhällstoppen är inte stort.

Resultatet av dessa härskartekniker blir enligt Pålsson fjäsk, rädsla och konformism. De som ska vara folkets högsta representanter reduceras till valboskap, eller just ett knapptryckarkompani. Allt enligt DN. En blomma till Paulsson som vill debattera hur denna riksdag ska reformeras? En bra men ganska otidsenlig fråga då allt mer makt dagligen och stundligen flyttas från riksdag till Bryssel. Samtidigt är svenska folkets förtroende för riksdagen obrutet.

1 kommentar:

2000aldrig sa...

Vi på 2000aldrig har granskat er blogg och funnit graverande drag av såväl samhällskritik, satir och i vissa delar även humor av den torraste karaktären. Vi finner oss därmed nödgade att länka från 2000aldrig till Skäggmesens Atlas.

Satiren är inte död, sladden till respiratorn sitter fortfarande i väggen!

/2oooaldrig