2011-11-07

Downton Abbey



Första världskriget födde 1900-talet. I skyttegravarna återfanns många av andra världskrigets tongivande personligheter. De Gaulle, Winston Churchill, Hitler och den blivande amerikanske pansargeneralen Patton etc. Eisenhower utbildade sig på EWest Point, Franklin Roosevelt i flottan, Mussolini deltog inte i kriget utan satt på sidlinjen och sade att"blodet får historiens hjul att snurra"

Krigets konsekvenser ledde till imperiers fall: det ottomanska, österike-ungerns och det ryska. Demokratin fick sin chans. Europa förvandlades till vad en politiker kallade för ett "demokratiskt experiment på en kyrkogård". Det senare med tanke på alla som dött. Att sedan detta demokratiska experiment slog fel och ledde till diktaturenas segertåg är en annan historia. Den moderna konsten och litteraturen kan ses som reaktioner på första världskrigets blodbad.

Och efter murens fall 1989 började historikerna tala om det korta 1900-talet, från 1914 - 1989. De menade att vi efter 1989 på sätt och vis fördes tillbaks till 1914 års problem. TV-serien Downton Abbey skildrar de förändringar som kriget förde med sig i England. För såväl herrskap som tjänstefolk. Misa den inte ...

Inga kommentarer: