2014-03-01

Ukraina: Vi har sett det förut ....

Hur många gånger har vi inte upplevt just detta? Att gång på gång ställas inför lika snabba som oförutsägbara händelseförlopp? Håller vi oss till östeuropa är sovjetimperiets sammanbrott det stora skådeexemplet. Under loppet av två år bröt det ryska totalitära imperiet samman. Ingen kunde förutse det. Även USAs CIA stod - som alla andra - med brallorna nere. 
Den korrupta ryska makteliten - det finns fler än den ryska - t ex USAs, EUs, Kinas etc - bär på ett lika otäckt som tydligt arv. Den har gjort sig till specialist på att "låta sig inbjudas" till att ockupera sina grannländer. 
1921 var det Mongoliet som gällde. Under andra världskriget såg vi samma inbjudan komma ifrån Finland och Baltikum. Efter kriget följde sedan Öst-Berlin 1953, Ungern 1956, Tjeckoslovakien 1968 och så Afghanistan 1979. Vi har sedan sett det 2004. Nu har den härskande makteliten i Kreml återigen inbjudits. Denna gång från Krim. Det är den "nytillsatte" premiärministern Aksjonov som ber Putin om hjälp: ... Med mitt ansvar för liv och säkerhet ber jag Putin att hjälpa till med att säkra fred och lughn i territoriet av den autonoma republiken Krim".
Världen är sig lik. Timothy Gordon Ash summerar här vad som står på spel.    

Inga kommentarer: