2014-02-27

Med Goya i Ukraina


Klicka på målningen så förstoras den som utfördes omkring 1820 av den åldrande Goya som då hade dragit sig tillbaks till ett litet hus ute på den spanska landsbygden, döv och isolerad. Där levde också Goyas älskarinna med sin dotter, ett flickebarn som han upplevde som en solstråle i sitt liv. Hans livläkare kom på täta besök för att se till hans vacklande hälsa. Och de folkhemska byborna betraktade Goya som galen och roade sig med att kasta sten och skit på huset, försöka bryta sig in, hota honom m fl folkliga sällskapslekar.
Goya målade direkt på kalkväggarna inne i huset. Och som han målade! Det är samhällskritikern och människoskildraren som vi möter. Han som vill göra upp med vidskepelse och hyckleri. Föregångararen till den franske målaren Honoré Daumier.
Goya har målat ett pilgrimståg på hemväg efter lika härliga som berusande andliga upplevelser. Här vilar inga sorger. Dvs om vi inte är nogräknande. För vid närmare betraktande påminner den store ledaren mest av allt om en bedragare vars dolda agenda ännu inte har avslöjats. För att inte tala om hans närmaste anhängare. Du får själv karaktärisera dom efter att ha tagit en titt på dom. Och gittaristen till höger lockar till skratt. Han bjuder på det slags underhållning som vi allra helst vill höra. Allt för de höga ändamålen. Är det kanske en tidigt variant av Internationalen som framförs? Eller Alte Kameraden? Eller Marseljäsen? Goya hade sett krig på nära håll. Napoleonkrigen. Hans Desastres de la Guerra tillhör de vidrigaste människoskildringar jag känner till. Klicka här om du inte tror mig .... Fast jag befann mig på Prado i Madrid så avstod jag från att titta på dom. Det räcker med att ha sett dom. Tittade på dom under Vietnam- och Afghanistanåren.
Men tillbaks till pilgrimståget och dess ledare och anhängare. Såna är vi. Och många av de ledare som vi godtroget vill följa. I vått som torrt. Typ Jimmie Åkesson. För vi tror ju det bästa och vill leva i den bästa av världar. Eller hur? Som nu i Ukraina.
Fast det är klart. Världen styrs som inte enbart av visdom. Och till dom som visste det hör Fransico de Goya ...

Inga kommentarer: