2014-03-23

Belavezha avtalet 8 december 1991


8 december 1991 undertecknade ledarna för de tre största republikerna i det forna Sovjet - Jeltsin för Ryssland, Kravchuk för Ukraina och Shushkevich för Vitryssland -  Belavezha avtalet som ledde till upplösningen av Sovjetunionen. Här
Om det är sant eller inte vet ingen, men Krimtatarernas ledare som begav sig till Kreml för att protestera mot ockupationen av Krim, uppgav 12 mars i år att under mötet med Putin så ifrågasatte Putin Belavezha avtalets legitimitet. Den kan naturligtvis vara ett politiskt utspel från Krimtatarernas ledare. 
Men i sitt Krim-tal till Duman, här, uppgav Putin att i o m att Krim nu åter införlivats i Ryssland, så korrigerades en "historisk orätttvisa". Han kallade även östra Ukraina för "södra Ryssland". Idag uppger rysk statstelevision att beväpnade fascister från Kiev är på väg till östra Ukraina för att ge sig på ryssar. Här.  
1994 garanterade Ryssland Ukarinas territoriella integritet. 1997 undertecknades ett fredsavtal länderna emellan. Ryssland garanterade då återigen Ukrainas gränser.    

Inga kommentarer: