2014-03-31

Putin skriver om den ryska historien

I juli 2013 gav Putin order om att skriva om rysk historia. Speciellt andra världskrigets. För att torpedera "historieförfalskningar". Allt enligt försvarsminister Nikolaj Pankov. Här.
Ett liknande försök gjordes 2009 men rann då ut i sanden. Experter tror att skolböckerna kommer att användas för patriotiska syften. ..."Ryssland är ett stort land med en storslagen historia och kyrka"....
I maj 2013 förbjöd Duman all kritik av den ryska krigsmakten under andra världskriget samt försök att återuppliva nazism. 15 000 dollar i böter eller fem års fängelse väntar den som bryter mot lagen. Vad detta innebär för granskning av ryska krigsförbrytelser återstår att se. Ta Katyn när 22 000 polacker sköts. Eller alla ryska massvåldtäkter i krigets slutskede. Eller Stalins massdeportationer av olika etniska grupper eller den organiserade massvälten i Ukraina eller 1930-talets Stalinrättegångar eller upprättandet av alla Gulagläger ...
2009 års dokument om rysk säkerhetsstrategi stöder uppdraget att skriva om den ryska historien.
Genom åren har Putin levererat en rad kontroversiella uttalanden. T ex det här om Finland.
Att finska vinterkriget syftade till att "korrigera de misstag" som skedde 1917 i samband med Finlands frigörelse. "Gränsen gick bara 20 km från Leningrad och det utgjorde ett hot mot stadens fem miljoner innevånare", sade Putin. Idag talar han återigen om den ryska rätten att skydda ryssar i andra länder.
I februari 2013 gav Putin ryska utbildningsdepartementet i uppdrag att ta fram skolböcker som ger en enhetlig version av rysk historia. Böckerna fick inte innehålla "motsägelser eller ge upphov till olika tolkningar". Det står naturligtvis inte i mänsklig makt att åstadkomma en sådan historieskrivning. Det får överlåtas åt propagandister, patrioter, nationalister och inga andra. Här.

Inga kommentarer: