2014-03-14

Är du nationalist?

Vad innebär det?Definitioner av “vi” förvandlar andra till “dom”. Å andra sidan behöver inte begreppet begränsas av vare sig geografiska, kulturella eller språkliga gränser. Det är ett komplext begrepp som täcker olika gemenskapsformer. Ta svenska medborgare i utlandet, emigranter. Efter sammanlagt sex år utomlands på resande fot i ett 60-tal länder är det klart att jag inte enbart är nationalist utan lika mycket internationalist med allt det innebär.  
En del ser nationalism som en politisk konstruktion, en förutsättning för tolerans, demokrati och självbestämmande. Andra ser nationalismen som den kanske främsta drivkraften till mycket ont. Einstein kallade nationalism för en barnsjukdom, mänsklighetens mässling.

Fråga: - Vad anser du som skriver sånt här att du har för nationell identitet?
Svar: - Svensk medborgare
Fråga: - Är du patriot?
Svar: - Det betyder olika för olika individer.
Fråga: - Så du vet inte vad patriot betyder?! Älskar du ditt land?
Svar: - Det beror på vad mitt land gör och agerar i olika frågor och sammanhang.
Fråga: - Så svaret är nej?
Svar: - Nej, mitt svar måste villkoras. Först och främst. Inga “länder” agerar utan det gör regeringar. Och de kan besluta om handlingar som jag antingen sympatiserar med eller tar avstånd ifrån. Och bådadera kan göras i nationens namn. Därför måste svaret villkoras.
Fråga: - Anser du att det finns nationella särdrag?
Svar: - Det finns fr a individer och kulturer. T ex bönder, samer och småfiskare. Fattiga och rika, vänsterfolk och liberaler, hetero- och homosexuella, brottslingar och kungar, nyfödda och åldringar …. de som vill lämna landet etc mm osv …
Fråga: - Finns det något inom svensk litteratur, konst, musik, språk, religion eller historia som du älskar till den grad att du skulle vara beredd att dö för det om så vore nödvändigt?
Svar: - Jag skulle vara villig göra det för att försvara vår demokratiska frihet. Den har utgjort inspirationskälla och förutsättning för mitt liv. Men glöm inte att en nation lika gärna kan trampa sina medborgares frihet under fötterna som att värna om den. I nationens namn. Titta på Ryssland. Dessutom har säkert många svenska medborgare starkare känslomässiga band till andra än de individer som lever inom den egna nationens gränser. Tex en svensk högerextremist eller kommunist! De känner säkert starkare samhörighet med både franska eller ryska extremister, än med liberala eller socialdemokratiska svenska medborgare? Det är mitt svar på frågan.

Inga kommentarer: