2014-03-10

Putins högerextrema supporters

Stödet för Ryssland är starkt bland Europas extrema högerpartier. 
Serbiska fascister har åkt till Krim för att stötta Ryssland och "visa stöd till det ryska folket". Det rör sig om personer som drivit militär verksamhet under krigen i f d Jugoslavien. Samtliga som rest till Ukraina är veteraner från Kosovokriget. De serbiska fascisterna ska ha bjudits in av ryska kosacker och kommer att placeras ut vid så kallade "checkpoints" kring Sevastopol. 
Svenska nazister åker till Krim för att stödja Putin. 
Ungerska Jobbik har tagit avstånd från interimregeringen i Ukraina och kräver att den ungerska minoriteten i landet får ett eget autonomt territorium i västra Ukraina. 
British National Party, BNP, kallar Rysslands invasion i Ukraina för "rättfärdig" eftersom Ukraina inte garanterat den "ryska minoritetens rättigheter". 
Franska Front Nationals utrikespolitiske talesman, Aymeric Chauprade, visar stor förståelse för Ryssland. Han skriver i ett uttalande att EU är ansvarig för den situation som uppstått i Ukraina. Han menar att Kiev inte har någon laglig regering, utan pressas av radikala miliser som förstört demokratin och den ortodoxa kyrkan. Chauprade hävdar att de ryskspråkiga fråntagits sina rättigheter. "Putin kan inte slå dövörat till nödropen från de oroliga människorna I Sevastopol", menar han. 

I den stad där jag bor finns både ryssar och ukrainare. De berättar historier om Putin. Som den om hans skilsmässa. Putin och hans fru träder fram i TV och Putin förklarar att de ska skiljas. TV-presentatören i nyhetsprogrammet tilläggar att det innebär att den tidigare fru Putin nu äger halva Ryssland. 
En annan variant på skilsmässotemat är att nu när Putins skilt sig ska Ludmilla gifta sig med Medvedev - men bara i fyra år. Sen ska hon återigen gifta sig med Putin. De två herrarna har ju på ett parodiskt sätt sinsemellan delat upp makten i inbördes skiften. 


.
En annan historia - sann - som visar Putin aptit på att bedra alla som vill låta sig luras är de dagliga TVnyheternas ständiga bevakning av honom. TVn är naturligtvis statskontrollerad. Putin rider, klappar tigrar, kör racerbil, åker motorcykel, flyger etc mm osv. Ett TV-inslag som väckt ryssarnas oförställda glädje är rapporten från Putins dykaräventyr. Naturligtvis kom han upp med unika fynd. Han kan ju allt. Två gamla grekiska urnor. Problemet var bara att de inte visade några som helst spår efter att, som det påstods, ha legat i vattnet i århundraden.  



Inga kommentarer: