2014-03-12

Putins högerextrema favoritfilosofer

Även Putin tycker om att känna sig moralisk, som en del av ett stort historiskt uppdrag. Han är  noga med att citera några ryska filosofer från den 18- och 1900talen. Som Nikolaj Berdjajev ( här ), Vladimir Solovyov ( här ) och Ivan Iljin ( här ). Alla mörkmän som dras åt det bruna. 
Kreml har på Putins order delat ut några av deras böckerna till landets regionala guvernörer. Det rör sig då om Berdyaevs "Ojämlikhetens filosofi”, Solovyovs "Det Goda” och Iljins " Våra uppgifter".
Putin var även personligen inblandad i att få tillbaka Iljins kvarlevor till rysk mark. 2009 invigde Putin själv graven. Bl a sade han:  "Det är ett brott när någon börjar bara prata om en separation av Ryssland och Ukraina". Något vars innebörd uppenbaras idag och ger hans paradoxala uttalanden under hans presskonferens en ny dimension. Här.
Putins favoritfilosofer rör sig i en icke-existerande värld full av melodram, mystik och grandiosa eskatologiska visioner.
"Vi litar på och är övertygade om att den timmen kommer när Ryssland kommer att gå från sönderfall och förnedring till en epok av ny utveckling och storhet ", skrev monarkisten Iljin vars militära filosofi och arbeten genomsyras av tre idéer:
- Ryssland har en unik andlig status
- hängivenhet till den rysk-ortodoxa tron
- tro på envälde
Dessa Putins tre favoritfilosofer ser alla Ryssland som är en kvasi-teokratisk, nationalistiskt envälde var historiska uppdrag är att spela en avgörande på världsscenen, förändra världshistoriens förlopp. Dessa filosofer hävdar att det rationalistiska, materialistiska väst har korrumperat den andlig renhet som Ryssland respresenterar. 
"Västvärlden exporterade det anti - kristna viruset till Ryssland", skrev Ilyin.
Dessa filosofer har alla visioner om Rysslands roll i världen. Solovyov hävdade att Ryssland, som ligger mellan det katolska väst och den icke-kristna Asien, har en historisk uppgift i att ena alla människor. Ryssland kommer att skapa ett enhetlig andligt rike.
"Den ryska messianska föreställningen", skrev Berdjajev, "är att Ryssland är det land som ska bidra till att lösa mänsklighetens problem”.
Ryssland har en omätlig andlig potential men plågas av brist på självrespekt, brist på självhävdelse och sin ouppfyllda potential
Putin är alltså en rysk ayatollah. Hans regim använder denna slags nationalism för att mobilisera den allmänna ryska opinionen. Uppenbarligen med framgång. Innan ockupationen av Krim hade Putin bara stöd av 27% av det ryska folket. Idag stöds han av 67%. Här finns en artikel om Putins guru. Och här en utmärkt artikel om hur Putins världsbild framkallas av ockupationen av Krim. Slutligen The Economists kommentar till Putin och hans mörkbruna favoritfilosofer. Här.

Inga kommentarer: